Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

In 2001 besloten makers van Kopspijkers éénmalig een liedje te maken over artiesten en liedjes die slechts één keertje in de spotlights staan; de zogenaamde one hit wonders. One Day Fly werd een #1 hit met steenkolenengels van de hoogste plank, want de correcte vertaling voor een eendagsvlieg is Flash in the pan of mayfly. De eerste (Flash & The Pan) hebben een fors aantal hits op hun naam staan, maar de tweede band deed haar naam eer aan. Dus hoe kunnen we de reeks van eendagsvliegen beter beginnen dan met een ondergewaardeerd pareltje uit de Nederlandse psychedelische hoek?!

Mayfly is een band uit Bergen (Noord-Holland) en hebben zes singles en één (gelijknamig) album gemaakt. Opgericht in 1970 op een pleintje onder de naam Guruperide; een samenstelling uit de voornamen van de leden. Ergens in 1975 uit haar lijden verlost, want waar er uit Hilversum nog op enige sympatie gerekend kon worden werden ze door Veronica (en dus ook de Top 40 en tipparade) volledig genegeerd.

Het zag er anno 1970 nog belovend uit, want een demo van Blue Sofa kwam op het bureau van producer Martin Duiser terecht. Een prima liedje met een knipoog naar de zachte kant van The Beatles en The Kinks. Diengevolge mochten ze in 1973 een elpee maken; de opnamen namen drie weken in beslag. Deze kreeg goede recensies, maar verkocht zeer matig. Hun geluid valt het best te omschrijven als een combinatie van rock met folkinvloeden door het gebruik van viool, cello, fluit en akoestische gitaar. Enig sinds vergelijkbaar met de vroege Electric Light Orchestra. Helaas bleek wel dat hun softrock met viool en cello in lawaaierige feesttenten niet uit de verf kwam. De single Johnny uit 1974 was de laatste strohalm, maar werd ondanks een televisieoptreden in Van Oekel’s Discohoek geen succes.

De naam en muziek van Mayfly verdween in de vergetelheid en de mist der tijd. Pogingen het album op CD te persen liepen steeds op niets uit vanwege het gebrek aan interesse tot het album in 2014 ineens één weekje (plek 88) in de albumlijst stond. Een reünie zit er niet in, want zanger en componist Gustaaf Verburg is in 2009 overleden en een ander bandlid is kluizenaar geworden.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.