Voordat ik aan deze blog begon las ik dat de man die tijdens de Dodenherdenking wilde schreeuwen om aandacht te vestigen op de slachtoffers in Nederlands-Indië zijn mond zal houden. Het doel is bereikt. Hou mij ten goede…in de basis heeft hij gelijk, maar er zijn betere momenten denkbaar om dit kenbaar te maken. Wel vraag ik mij nog steeds af waarom hij nu pas hiermee komt en niet twee decennia geleden.

Twee minuten stilte; het (b)lijkt weinig, maar voor velen een onmogelijke opgave om even te stoppen (met praten, bijvoorbeeld) en hun respect te betuigen. De overheid heeft eenmalig € 2 miljoen beschikbaar gesteld voor uitbreiding en educatie van het concentratiekamp Vught en doorgangskamp Amersfoort. Prima, maar verplicht het onderwijs veel meer aandacht aan de Tweede Wereldoorlog te besteden. En schoolbesturen…stop met dure schoolreisjes naar het buitenland anders dan een bezoek aan een concentratiekamp en benadruk dat er ook op zigeuners, gehandicapten, homoseksuelen en andersdenkenden medische experimenten werden uitgevoerd en dat zij daar de dood vonden. Of bezoek Yad Vashem in Jeruzalem: het herdenkingsmonument voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Leer de generaties meer over de verschrikking en wreedheden van de Jappenkampen. Er zijn te veel jongeren die de Dodenherdenking saai vinden, omdat ze geen idee hebben wat er zich daadwerkelijk afgespeeld heeft. In Nederland kunnen we het ons gelukkig niet meer voorstellen: vijf jaar lang constante dreiging, honger, wapengekletter en moord op grote schaal.

Een dag later vieren wij in Nederland Bevrijdingsdag; een nationale feestdag. Maar waar veel landen de burgers elk jaar een vrije dag geven heeft hier de typische Hollandse zuinigheid toegeslagen. Het is niet automatisch een vrije dag, behalve wanneer dit in een CAO is opgenomen. Personeel in (rijks)overheidsdienst hebben wel een vrije dag. Kijk, hier word ik een beetje moe van. Meten met twee maten; kennelijk is het een besloten feestje. En dat terwijl juist de overheid in 1939 zwaar gefaald heeft. Ons leger reed nog met prikvorken op fietsen door het weiland, terwijl de Duitsers met zwaar materieel en moderne wapens naar binnen reden. En het is niet dat er geen tekenen aan de wand waren. Nee, Nederland was neutraal en dat zou Oom Adolf respecteren ondanks onze strategische ligging. De notabelen namen snel de boot naar Engeland om daar het land te ‘regeren’ in plaats van haar burgers te beschermen. Bijvoorbeeld door  opdracht gegeven hebben alle documenten te verbranden, maar dankzij de voortreffelijke administratie van deze overheid wisten de Duitsers exact waar de Joden woonden. Nergens zijn procentueel zo veel Joden opgepakt en vermoord dan in Nederland. We kunnen het dus beter omdraaien: alle ambtenaren moeten werken en de overige burgers zijn vrij.

Genoeg geschiedenis. Ondergewaardeede Liedjes gaat logischerwijs over muziek en 5 mei is tenslotte een feestdag met vele festivals. De Amerikaanse zanger Ferras maakte in 2008 het album Aliens And Rainbows: een denkbeeldige plek voor je heen vlucht wanneer de wereld te veel wordt en – al is het maar – eventjes aan de realiteit te kunnen ontsnappen. Op dit  album staat Liberation Day. Een lied dat enerzijds ouderwets bekend klinkt, maar tegelijkertijd vrolijkheid uitstraalt. Het past perfect bij Bevrijdingsdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.