Op 30 januari 1969 gaven The Beatles hun laatste publieke optreden op het dak van het Apple Records gebouw. Ze speelden onder andere Get Back, I’ve Got A Feeling en Don’t Let Me Down. De laatste was een liefdesverklaring van John Lennon aan Yoko Ono. Billy Preston speelde de piano. En wie weet wat ze nog meer gespeeld zouden hebben, maar helaas verbood de politie de band verder te spelen. Een na wat later bleek een historisch moment, want op 20 september van hetzelfde jaar liet Lennon de andere Beatles weten de groep te verlaten. Ze besloten het intern te houden om de verkoopcijfers van Let It Be niet negatief te beïnvloeden.

Ieder ging zijn eigen weg, maar Paul McCartney bleek de succesvolste solocarrière te hebben. Een ellenlange lijst van hits en uitstekende (afgewisseld met enkele mindere) albums. Sir Paul was nooit vies van een uitstapje naar andere genres of simpelweg iets experimentelers. Zo ook het project The Fireman, samen met Youth, bassist van Killing Joke en platenproducent. Drie albums staan er op hun conto: Strawberries Oceans Ships Forest (1993), Rushes (1998) en Electric Arguments (2008). That’s the whole point about The Fireman – it’s very free. And also it’s an approach I’m interested in. The Whole idea behind ‘Sgt. Pepper’s…’ was to create a band, and we could pretend that we were that band and not the Beatles, so we made that record with that in mind…But it’s very free – it’s a very joyful way to record. Sometimes it can be pretty scary but that’s OK. And it’s very quick. But I enjoy the process because it’s exhilarating.

De eerste twee zijn vooral dance- en electronische instrumentale muziek en remixen van onder andere restanten van Macca’s oudere platen. Electric Arguments is geheel gevuld met nieuwe tracks en – minstens zo interessant – zijn alle tracks – op drie na – ingezongen door McCartney. Bovendien is dit het eerste Fireman-album waarop Sir Paul met naam en toenaam vermeld wordt. Het album opent met het het smerige bluesnummer Nothing Too Much Just Out Of Sight om over te gaan naar andere stijlen. Het derde lied Sing The Changes is de single van het album gekozen.

Op 15 juli 2009 geeft McCartney een mini-concert in de Late Show with David Letterman. Niet in de studio, maar buiten op het stoepbrede uitbouw boven de ingang van het Ed Sullivan theater. Een kopie van het Rooftop-concert van The Beatles. Hij opent met Get Back (op 02:45) om te vervolgen met Sing The Changes (op 06:20).

De cirkel is rond?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.