De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Een accordeon, dat kon hij krijgen. Geld voor een piano of orgel was er niet. Michel van Wassem moest van zijn vader elke dag een uur oefenen, maar spijt, nee. Het heeft hem veel moois gebracht. Na in verschillende bandjes te hebben gespeeld, waaronder de Haagse jazzrockformatie Storm met Jaap de Jonckheere (Urban Heroes, Boom Boom Mancini), kwam hij in 1977 terecht in de symfonische hoek. Pielend op een synthesizer bij de legendarische muziekwinkel Servaas werd hij gevraagd voor Plackband. Na het uiteenvallen van de band en een tussenstop bij November maakt hij sinds 2008 met o.a. zijn oude maatjes Ronald Brautigam (gitaar) en Ton van der Meulen (drums) deel uit van PBII, wat eigenlijk de wedergeboorte is van Plackband.

Na het album Plastic Soup (2010) waagt de band zich aan een rockopera, 1000 Wishes, met een gastrol van Steve Hackett, uitmondend in een project van circa 130 man, inclusief een volledig jeugdorkest. Vorig jaar bracht de band Rocket – The Dreams of Wubbo Ockels uit, gebaseerd op de ideeën van de te vroeg overleden oud-astronaut. Opnieuw een grote theaterproductie die dit jaar live zal worden uitgevoerd met onder andere Eddy Zoëy en Jurgen Raymann.

Misschien geen naam die overal bekend in de oren klinkt, maar Westlander Michel van Wassem heeft zijn sporen wel verdiend. Hoog tijd hem te vragen wat voor Michel nu het meest ondergewaardeerde nummer aller tijden is.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Michel van Wassem: Frost* – Black Light Machine (2006)

Met m’n maatje Ronald schrijf ik de muziek. Ronald zorgt voor het rauwe randje; ik ben van het mooie. Dat zoek ik eigenlijk altijd terug in muziek, dat mooie. Daarbij moet het ook technisch goed zijn uitgevoerd. Als je naar mijn playlist kijkt met favoriete nummers vind je dat ook terug. Forever Blue van The Little River Band of Book Of Love van Peter Gabriel. Ook mooi: You’re The Voice van John Farnham. We gaan dat ook spelen met de band! Ja, en de laatste van Jon Anderson met Roine Stolt. Och och och.

Ik vind het lastig hoor, maar als ik moet kiezen wat ik ondergewaardeerd vind is dat een nummer van Frost* Een hele gave band, helaas niet echt doorgebroken. We hebben met hen gespeeld in Engeland bij de Classic Rock Society. Toen ik kennismaakte met Jem Godfrey dacht ik, wat is dat voor raar dik mannetje, meer type darter dan muzikant, maar toen ie begon te spelen, Jezus! Ga jij maar tomaten plukken, Van Wassem.

Jem heeft heel verschillende dingen gedaan. Zo schreef hij Whole Again van Atomic Kitten en Thats’s My Goal voor X-Factor winnaar Shayne Ward, de best verkochte Britse single in 2005, maar hij speelde ook met Mike Kenealy, Steve Vai en Joe Satriani en maakte muziek voor Game of Thrones. Daarnaast doet ie veel promotiewerk voor KORG.

Niet echt een liedje gezien de lengte van circa tien minuten, maar wel hun sterkste nummer: Black Light Machine. Ik heb het niet voor niks als ringtone op m’n iPhone gezet. Die muzikaliteit en op zo’n uitzonderlijk hoog niveau gespeeld. Dat geeft mij weer inspiratie, maar ten opzichte van Jem blijf ik een kleine jongen.

Redactie: De muziek start na 3 minuten.

Uit: Ton van der Meer (Ik ben gebeten door de poolvos), want ik heb niets met Nederlandstalige muziek.

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2006 Frost* – Black Light Machine
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomPeter van CapelleSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Lenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormoneMichael de JongPeter KoelewijnRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikAnouk PausJulian SasIan SiegalRebecca Sier, Arjan SnijdersHenk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.