Tussen de rommel in mijn werkhok staan behalve een ongezonde verzameling muziek ook popboeken en magazines. Eén boek heb ik ooit voor ƒ 2,50 in de uitverkoop aangeschaft: This Day In Rock, uitgegeven in 1993. Een uiterst informatief boek, want voor elke dag in het jaar (tot 1993, dus) staan op datum de belangrijkste popfeiten en krantenartikelen opgenomen. Daarom weet ik dat vandaag (20 maart) in 1969 de huwelijksdag was van John Lennon met (Plastic) Yoko Ono en een jaar later van David Bowie met Mary Angela Barnett, beter bekend als Angie. Tevens werden in 1968 Eric Clapton en Buffalo Springfield-leden Richie Furay, Neil Young en Jim Messina gearresteerd door de Los Angeles-politie vanwege het vermoeden dat ze thuis cannabis hadden gerookt. Tsjonge…

Maar het belangrijkste nieuwtje van deze dag is dat in 1980 de boot vanwaar Radio Caroline haar uitzendingen verzond zonk. Het piratenstation was op 29 maart 1964 begonnen met haar uitzendingen vanaf het schip MV Caroline en enkele maanden later fuseerden ze met Radio Atlanta, die vanaf MV Mi Amigo haar muziek de ether in stuurde. De allereerste single die in 1964 werd gedraaid was Not Fade Away van The Rolling Stones als een eerbetoon aan de oprichter en eigenaar Ronan O’Rahilly. Het lied is een cover van de Buddy Holly & The Crickets (1959), maar met een Bo Diddley-riff.

https://www.youtube.com/watch?v=sUNXQNkl_QI

In 1967 paste de Engelse regering de wet aan, zodat uitzenden vanaf zee illegaal werd en waardoor de reclame-inkomsten drastisch verminderden (eenzelfde wet werd in Nederland pas in 1974 aangenomen). Een jaar later werden beide schepen in beslag genomen en op een veiling voor 2.400 Engelse ponden verkocht (aan de oude eigenaren). Echter, Mi Amigo was een oud schip met serieuze mankementen. Diverse malen is het schip van haar anker geslagen en op een zeebank gelopen. De bemanning van de reddingsboten noemden het schip een drijvende doodskist.

Op 19 maart brak het anker wederom en dreef het schip in een zware storm richting ondiep water. Acht uur lang probeerde de bemanning het binnenkomende water – dat tot hun borstkas stond – te hozen, terwijl de DJ’s gewoon doorgingen met uitzenden. Maar vlak na middernacht werd het te gevaarlijk om te blijven en slechts minuten later zonk het schip en bleef slechts een stukje mast boven water. Het allerlaatste plaatje dat gedraaid werd was (vanzelfsprekend) Caroline van The Fortunes. Eén van hun bekendste liedjes, maar nooit een hit geweest.

In augustus 1983 was Radio Caroline weer in de lucht. Er wordt nog steeds uitgezonden, maar tegenwoordig als internetradio-station.

Foto: Christopher England

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.