De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Vocaal vuurwerk. De gast van vandaag is zangeres (met een bereik van vier octaven) bij Chabliz; popnoir met bijna filmische muziek met jazzinvloeden, die met twee liedjes een plek in de Snob 2000 wist te veroveren. Het leeuwendeel van het Chabliz-repertoire bestaat uit eigen, zelfgeschreven composities, maar ongeveer een derde deel van het repertoire bestaat daarnaast uit soms wel zeer avontuurlijke eigen interpretaties van bestaande, door de band geliefde nummers, die je meestal nauwelijks nog covers kunt noemen, omdat ze daarvoor te zeer door hen veranderd zijn. Chabliz heeft inmiddels drie albums op hun naam staan.

Tegelijkertijd komt ze veelzijdig uit de hoek met eigenzinnige liedjes, zoals onder andere Strange Fish samen met Nicko Christiansen (Livin’ Blues) of – als De Winter – met het schitterende lied We Failed.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Petra de Winter: De Kift – Bierflessengroen (1999)

Fantastisch. Ik mag een liedje kiezen voor de ondergewaardeerde 30. Ik denk meteen aan Nico’s You Forget To  Answer. Maar ja, is Nico en haar liedje (samen met grootheid Brian Eno) wel ondergewaardeerd genoeg voor deze lijst? Vervolgens denk ik aan Lydia Lunch en haar geniale versie van Gloomy Sunday. Ik kijk even op YouTube: 198K weergaven. Toch ook weer niet zo heel erg ondergewaardeerd dus.

Een ander favoriet nummer van mij is Bierflessengroen van onze eigen De Kift. Uitgebracht rond de eeuwwisseling. Ook de Kift wordt redelijk gewaardeerd in Nederland. Toch heeft dit liedje weinig views en downloads. Ik weet zeker dat er ergens ‘out there’ een liedje is dat ik net zo mooi vind; een parel die volkomen ondergewaardeerd is. Het probleem is alleen; deze liedjes bereiken me niet. Ze gaan ten onder in het geweld van de muziekindustrie. Mijn lievelingsnummers zullen mij nooit bereiken. Ze zijn allang ondergesneeuwd geraakt door de bekendere acts, nog voordat ze op hun bestemming aankomen.

Ik heb simpelweg geen tijd om me door de jungle van onbekende liedjes op Soundcloud en Spotify heen te werken, totdat ik eindelijk mijn geliefde song gevonden heb. En dat is het echte probleem. De echte ondergewaardeerde liedjes zijn niet alleen ondergewaardeerd; ze gaan ook ten onder.

Het liedje wat ik helaas moet ‘wegsturen’ is Mother Popcorn van James Brown. Want James Brown ondergewaardeerd? Laat me niet lachen!

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomPeter van CapelleSander EversBob FoskoAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Lenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormoneMichael de JongPeter KoelewijnRick de LeeuwMaceálAnouk PausJulian SasIan SiegalRebecca Sier, Arjan SnijdersHenk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.