Twee keer per week surf ik naar 2-3 sites die bijhouden welke musici afscheid van het tijdelijke hebben genomen. Craig McGregor stond niet in het rijtje, maar per toeval las ik dat hij 11 dagen geleden aan longkanker is overleden. Ik besef dat zijn naam waarschijnlijk geen a-ha gevoel zal oproepen. Zelfs de band waar hij sinds 1976 in speelde zal  een vrij onbekende naam zijn.

Foghat is een Engelse cult-band. Stevig geworteld in de (blues)rock hebben ze nooit echte hits gehad en hun grootste succes hadden ze in de V.S. De hoogste single-notering was Slowride (#20)  in 1975 en hun best verkopende album was Live uit 1977. MacGregor zou de bas blijven beroeren tot medio jaren negentig om in 2005 weer terug te komen. Door de decennia heen bleef de band volle zalen trekken en hebben met regelmaat albums uitgebracht; de laatste in 2017 (Live at the Belly Up). Op dit album deed MacGregor niet meer mee, want vanwege de voortslepende ziekte kon hij na 2015 de uitputtende toernee’s niet meer bolwerken. Wel deed hij nog mee op het 17de studioalbum Under The Influence uit 2016.

Hun grootste hit Slow Ride is een fantastisch nummer met een scherpe riff. De stem van Dave Peverett heeft enige gelijkenis met Robert Plant. En de allerbeste uitvoering staat op het Live-album uit 1977 met MacGregor op de basgitaar.

Craig MacGregor staat uiterst rechts op de foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.