We kennen Randy Newman als een begenadigd componist met schitterende teksten, die niet zelden de draak steken met de maatschappij, politiek of zijn omgeving en zijn eigen spiegelbeeld. Zijn albums zijn luisterplaatjes met soms – heel soms – een uptempo nummer.

In 1970 zag de film Performance (na veel problemen) de bioscopen. De kritieken waren verdeeld. Wellicht door het acteerdebuut van Mick Jagger? De film werd geen succes, maar heeft door de jaren heen een cultstatus verworven. In ieder geval wel interessant was de soundtrack. Liedjes van Ry Cooder, Merry Clayton, Buffy Saint Marie, The Last Poets en natuurlijk Memo From Turner van Sir Mick, dat mede dankzij de smerige gitaarlicks van Keith Richards een stevige hit werd. Randy Newman levert slechts één lied en opent daarmee het album: Gone Dead Train. Een uptempo nummer met fantastisch gitaarwerk van Ry Cooder, geschreven door Jack Nitzsche. Een onderschat lied dat op geen enkele verzamelaar te vinden is met uitzondering van een 4 CD-boxset (Guilty: 30 Years Of Randy Newman) uit 1998.

In 1971 komt Neil Young’s begeleidingsband Crazy Horse met hun debuutalbum. Een band met topmuzikanten als Nilf Lofgren en Jack Nitzsche, Nu is Crazy Horse zo wie zo onderschat, maar deze elpee staat vol juweeltjes. Eigenlijk is het al een ‘best of’ van het kunnen van deze begaafde muzikanten. Geen slechte track te ontdekken. In Nederland wordt de single Dirty, Dirty uitgebracht, maar deze strandt in de tipparade. Twee liedjes zullen een iegen leven gaan leiden: I Don’t Want To Talk About It, dat onder andere een megahit voor Rod Stewart wordt. De andere is Downtown, dat in de versie van Neil Young (met Crazy Horse) een klassieker wordt als Come On Baby, Let’s Go Downtown. Het openingsnummer van het album is Gone Dead Train in een aanzienlijk rustiger tempo dan de uitvoering van Randy Newman: meer folkrock.

De Schotse rockgroep Nazareth is bekend geworden door de stroperige uitvoering van Love Hurts; een cover van het Everly Brothers nummer uit 1960. Roy Orbison had er een hit mee, maar de bekendste (en mooiste) uitvoering is van Gram Parsons en Emmylou Harris.

Nazareth had in Engeland sinds 1973 meerdere Top 15-hits op hun conto geschreven, waarvan Broken Down Angel de grootste hit was met een negende plek. In 1978 coveren ze Gone Dead Train en maken het een stevige rocker, hetgeen hen een magere hit opleverde. Wel is het altijd een publiekslieveling gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.