66 jaar. Zo oud is hij geworden. In Nederland altijd ondergewaardeerd gebleven, maar in zijn thuisland Amerika was hij een grootheid. Tom Petty, overleden aan een hartstilstand, was een rock ’n roll artiest in hart en nieren. Onlangs sloot hij samen met zijn begeleidingsband The Heartbreakers zijn jubieumtoernee af. 40 jaar bij elkaar en 40 jaar rock ’n roll.

In Nederland is hij natuurlijk bekend van een aantal hits zoals Refugee en A Face in the Crowd, maar wellicht is hij het meest bekend geworden hier als één van de Travelin’ Wilburys.  Eind ’80-er jaren scoorde de superband met George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne en dus ook Tom Petty een grote hit met Handle with Care. Hier kreeg hij nooit echt het podium wat hij in Amerika wel had.

66 jaar.  Weer een muzikant overleden.  Hij bleef mooie albums maken.  In 2014 kwam hij met zijn laatste studioalbum Hypnotic Eye. Een echt Tom Petty album met songs die teruggrepen naar zijn beginperiode, maar modern gebracht. Luister maar eens naar Red River, wellicht één van de beste nummers uit 2014.

Hier kies ik voor een ander nummer.  Begin ’90-er jaren kwam hij met Mary Jane’s Last Dance. Was het een nummer over het stoppen met drugs? Of was het een nummer gewijd aan de naderende scheiding met zijn toenmalige vrouw Jane? We zullen het wellicht nooit meer weten, maar het nummer kent een typische Tom Petty opbouw, herkenbare gitaar met een aanstekelijk refrein. In Nederland een kleine hit, maar het nummer kwam altijd weer terug op de setlist. Ook tijdens de afgelopen jubileumtournee. In 2006 kwam een Amerikaans radiostation met de claim dat de Red Hot Chili Peppers de gitaarriff geleend zou hebben voor hun nummer Dani California. Tom Petty werd geadviseerd om naar de rechter te stappen, maar hij zei: elke noot is al gespeeld, er is geen nieuwe riff meer. Een mooi statement. Die gentleman was hij ook al toen bleek dat Sam Smith met zijn song Stay With Me ook leentjebuur had gedaan van I Won’t Back Down.  De reactie van Petty: in alle jaren dat ik nu songs schrijf, hebben me laten zien dat dit kan gebeuren, no hard feelings. Het tekende de man, maar het tekent ook de fijne melodielijnen die hij in zijn songs wist neer te zetten.

In Nederland scoorde hij weinig hits.  Mijn kennismaking kwam in 1980.  Ik raakte net in de muziek geïnteresseerd en Refugee was een nummer wat mij (overigens nog steeds) raakte.  Ik ben hem blijven volgen tot aan zijn laatste album.  Elke keer opnieuw wist hij mij te verrassen.

De laatste dans met Tom Petty. Laten we genieten.  Een mooie clip trouwens ook nog, met Kim Basinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.