De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Vandaag een keuze van een muzikant met een verbondenheid met androgene mensen, zoals Mercury, Bowie en Rhodes. Iemand die niet kan en wil begrijpen waarom de gemeenschap dit niet kan accepteren. Iemand die ook gehinderd is in de ontwikkeling van zijn carrière vanwege zijn androgene presentatie.

Zijn keuze is derhalve verrassend en toch weer niet. Een lied uit een briljante film die nooit de echte waardering ontving. Een herkansing?

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Robby Valentine: Hedwig & The Angry Inch – The Origin Of Love (2001)

Het verhaal van Hedwig & the Angry Inch begon als off-Broadway musical en werd later verfilmd. Uitgebracht in 2001. Het verhaal werd geschreven door John Cameron Mitchell (die ook de hoofdrol speelde en het regisseerde) en Stephen Trask. Stephen Trask schreef de fenomenale songs die net als de film nooit de mainstream aandacht en waardering heeft gehad die het verdiende.

Hedwig and the Angry Inch vertelt het levensverhaal van Hedwig, die als Rock-‘n-roll drag queen van goedkope diner tot goedkope eettent door Amerika reist. Oorspronkelijk werd ze als Hansel in Oost-Berlijn geboren. Om met een Amerikaanse soldaat te mogen trouwen onderging ze op advies van haar moeder een geslachtsverandering, maar dat ging niet helemaal goed. Eenmaal wonend in Amerika op een trailerpark, wordt ze door de soldaat verlaten op de dag dat de Berlijnse Muur valt. Dus de hele operatie was niet nodig geweest.

Ze begon liedjes te componeren en begon in diners op te treden met een band bestaande uit Koreaanse bruiden. Daar ontmoet ze de jonge Tommy Speck. Speck speelt een beetje gitaar maar Hedwig leert hem de geschiedenis van de Rock ’n Roll en samen schrijven ze geweldige nummers. Ze worden verliefd maar Tommy laat haar in de steek wanneer hij merkt dat ze geen vrouw is maar half man, half vrouw, met een geslachtsorgaan dat niet meer is dan een angry inch. Tommy wordt een grote rockster met de songs van Hedwig. Uit frustratie schaduwt Hedwig zijn tour met optredens in eettentjes en andere treurige gelegenheden met het doel de aandacht van Tommy en zijn publiek te krijgen. Ze wil gerechtigheid voor zijn gestolen succes. Dit doet ze samen met haar nieuw gevormde geweldige punk rock band The Angry Inch bestaande uit illegale Oostblokkers. Het verhaal is een zoektocht naar liefde, naar jezelf, naar acceptatie van wie je bent.

Naar mijn mening heeft het nooit het grote succes gehad die het verdiende door de homo/transgender issues-fobie in de mainstream film- en muziekwereld.

Eruit: Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look). Maar ongefundeerd, want iedere muziek is voor een ander oor. En wie ben ik om te bepalen dat er iets uit moet? Maar dat zijn de regels van het spel.
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido BelcantoUna BerginBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Bob FoskoAnneke van Giersbergen, Marinus de GoederenAnnelotte de GraafSpecs Hildebrand, Jerry HormonePeter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenMichael de Jong, Frans Kraaikamp, MaceálAnouk Paus, Dave von RavenJulian Sas, Ian SiegalRebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Rob VunderinkGuus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.