Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Januari 1993: Op naar Spanje voor een bezoek aan een oude vriend van de familie. Cees woonde sinds de jaren zestig in Barcelona. Als boezemvriend en collega van mijn vader kwam hij regelmatig over de vloer. Altijd goed voor een geintje of een snedige opmerking. Gezelligheid troef. Het was Cees die mij meenam naar de bioscoop voor een erotische fantasy horror film, La Bête, om zelf na tien minuten in slaap te vallen en tot grote hilariteit van de medebezoekers regelmatig te snurken. In 1983 deed hij als laatste kunstje nog wat free-lance werk als reisleider en twee reizen bestierden we samen de groepen Amerikanen. Heel veel gelachen, want een vos verliest zijn streken niet.

Cees wist van mijn liefde voor muziek en in 1977 nam hij het debuutalbum van Pablo Abraira mee; op dat moment dé ster van de Spaanse muziek. Melodische liedjes met een vleugje Manilow met teksten over (verloren) liefdes. 30 de Febrero is altijd een favoriet van mij gebleven met het bolero-achtige Una Bomba Atómica De Amor en Gavilán o Paloma. Vanaf dat moment bracht hij elk jaar het nieuwe album van Abraira mee; de teller stopte uiteindelijk op vijf elpees, waarvan de twee laatste toch net iets minder waren. Hierna speelde Pablo Abraira voornamelijk in musicals als Evita en Jesus Christ Superstar en ging acteren.

Tijdens ons verblijf moest ik natuurlijk een platenwinkel in, want de elpees waren letterlijk grijs gedraaid en ik hoopte een verzamelceedee van Abraira te scoren. Net voorbij de Ramblas had ik geluk; uit een la kwam een dubbelaar boven water met al zijn mooiste liedjes van de vijf albums. Herinneringen en geluk op een zilveren schijfje.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.