Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Ik ben opgegroeid met de zeezenders Veronica en Noordzee. In 1970 was Vehicle van The Ides Of March een bescheiden hitje, maar het lied was bekender vanwege het gebruik in een jingle van het Noordzee programma Buitengaats en de Veronica gids. Tegelijkertijd had het een sterke gelijkenis met de muziek van Blood, Sweat & Tears en Chicago (Transit Authority). Koperwerk en een opjagend ritme. En dus uitermate geschikt om in de auto te draaien; even los van de titel van het lied. De naam van de groep komt uit een toneelstuk van William Shakespeare (Julius Caesar).

Het lied was gecomponeerd door de zanger en gitarist van de band, Jim Peterik. In 1968, tijdens een concert van The Turtles, ontmoet hij een vrouw met wie hij een relatie van 6 maanden zou hebben. Ineens vertelde ze hem dat het over was en dat ze andere mensen wilde ontmoeten. De zielepoot met het gebroken hart schreef de daaropvolgende maanden depressieve liedjes en tijdens optredens speelde de groep lange uitgesponnen bluesjams.

Op een dag belde zijn ex hem op en vroeg hem naar een afspraak te rijden. Als een jonge hond sprong hij in zijn auto en de weken daarop speelde hij elke dag de chauffeur, terwijl de relatie platonisch bleef. Uit frustratie zei hij tegen haar: ‘You know, all I am to you is your vehicle’. Hij zei ‘tot ziens’ tegen de muts en besloot onmiddellijk een liedje hierover te schrijven in de wetenschap dat er ongetwijfeld heel veel mannen zijn die op deze wijze misbruikt worden.

Live was het een publiekslieveling, maar ze dachten dat het geen hitpotentie had. Desalniettemin maakten ze een demo voor de platenmaatschappij met Vehicle en zij waren laaiend enthousiast. Vehicle werd een #1 hit in de V.S. en ze toerden dat jaar met Led Zeppelin, Janis Joplin en The Grateful Dead.

In 1973 werd de band opgeheven en Jim Peterik richtte de band Survivor op en schreef onder andere Eye Of The Tiger. Nadat dit lied (mede dankzij Rocky) een gigantische hit werd kwam het lijdende voorwerp uit Vehicle weer in beeld. Ze zijn inmiddels meer dan 30 jaar getrouwd.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.