Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

In 1995 kwam de Michael Jackson dubbelaar HIStory: Past, Present And Future uit, voor het gemak History. En dat was wat hoor. Eigenlijk zat Jackson in die tijd al een beetje in zijn nadagen, was hij over zijn megalomane hoogtepunt heen. In ieder geval op het gebied van nieuwe muziek. Live was het nog steeds een beest, en in de bijbehorende tour haalde hij alles uit de kast.

Ik was allereerst enorm onder de indruk van de cover. Een metershoog beeld van Jackson tegen een oranje achtergrond. En dan de tracks. De eerste CD bevatte alle grote nummers vanuit de eerdere periode. Nummers als Beat It, Thriller, Wanna Be Startin’ Somethin’ en Billie Jean waren allen present. De tweede schijf betrof nieuw materiaal; onder andere het nummer Scream met zijn zus, They Don’t Care About Us, verschillende covers en Earth Song. Vrijwel de hele dubbelaar zette ik over op een cassettebandje. Deze maakte ik met Tipp-ex helemaal wit, en schreef er zo netjes mogelijk Michael Jackson op. Dat hij vervolgens maar met moeite in m’n Sony Walkman paste, nam ik voor lief. Doordrukken tot het klepje dicht kon. Het werkte.

Maar dan dus Earth Song. Ik was destijds enorm onder de indruk van dit nummer. En dat kwam met name ook door de clip. Achteraf kan ik u meedelen dat ik nu een vrij grote hekel heb aan dit nummer. Want eerlijk, wat een megalomane draak is dit? Met open shirt dwepen met alle ellende ter wereld terwijl er een soort alleshelende storm over de wereld raast. Dode olifanten, uitgemoorde volkeren, droogte, bomenkap in regenwouden, een hevig ge-make-upte MJ schreeuwend tussen twee boomstronken, stampend op de grond. Mensen, hou op. Ik ben gek op een beetje drama, maar hierbij verbleekt zelfs de grootste dramaqueen tot een zelf-relativerende positiviteitsgoeroe. Laat ik het nummer samenvatten:

AAAAAAAAAHAAAAAHAAAAAHAAAAAA!!! OOOOEEEEHHHHHOOOEEEEHOOOOEEEHHHOOOOOE *windmachine* AAAAAHHHAAAAAAAHHHAAA!! OOOEEHOOOOEEHHHOOOOO!! *dode dieren* AAAHHAAAAAAAA!!! OOOEHHHHEOOOOOOEEEE!!! *burgeroorlog* AAAAHAAAAHAAAAAA!! OOEEEHOOOOOOEEEHHOOOEE!! *Losgeknoopt shirt*

Sorry, ik zal aardig wat mensen tegen het hoofd stoten met mijn visie op dit nummer. Wel dit nummer op de 149ste plek kiezen, maar geen één nummer van Hall & Oates toelaten? Come on!! De boodschap zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn, maar ik kan er niets aan doen. Ik trek dit gewoon niet zo goed.

Verder, happy thoughts! It was good while it lasted.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.