Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Het liedje was een complete verrassing voor me. En als ik het eerder had gekend, was het zéker meegegaan op mijn vakanties. Een lekker ritme, die country-feel, het pakkende refrein. En dan komt het ook nog eens uit Nederland.

Don Rosenbaum had zijn wiegje in Amsterdam staan. Hij leerde er gitaar spelen van zijn broer en sleet de beginjaren van zijn muzikale carrière in verschillende coverbandjes. Totdat hij besloot zelf nummers te gaan schrijven. Eén van zijn eerste liedjes was Miss America, een aanklacht tegen het Amerikaanse imperialisme. Hij had er een bescheiden hitje in België mee. Het demootje ervan lag echter ook nog bij een Nederlandse platenmaatschappij, waar een zekere Boudewijn de Groot op zoek was naar nieuw talent. De Groot beluisterde de demo en nodigde Rosenbaum uit om auditie te komen doen. Niet veel later had de zanger een contract en bracht hij een aantal plaatjes uit.

En hoewel zijn eerste singles flopten, behield de maatschappij het vertrouwen. En dat werd beloond. Met Swimming Into Deep Water had hij in 1972 opeens wél een grote hit te pakken. Het plaatje behaalde de 11de plaats in de Nederlandse Top 40 en bereikte bij onze zuiderburen zelfs de Top 10. Op het liedje spelen Boudewijn de Groot en Frans Doolaard, Nederlands bekendste steelgitarist, nog mee.

De oudere jongeren onder u herkennen het nummer ongetwijfeld van het radioprogramma Langs de Lijn. In de jaren ’80 en ’90 was het daar regelmatig te horen tijdens de uitzendingen. Het leverde de plaat uiteindelijk een notering op in de eerste jaren van de Top 2000. In 2006 moest het echter plaats maken. Hoog tijd dus om het nummer weer eens onder de aandacht te brengen.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.