Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Op de lagere school was ik het beste jongetje van de klas, maar op de middelbare school veranderde dit in een rap tempo. Wiskunde was namelijk niet aan mij besteedt: een 3. Tot op de dag van vandaag begrijp ik niets van a + b = c en zie de logica niet. Ook natuurkunde, trouwens. Maar de wet van de communicerende vaten heb ik later in mijn leven regelmatig kunnen en moeten toepassen. Benzine, maar ook zelfgemaakte rode wijn met 12% alcohol. Uiteindelijk had ik 24 flessen wijn zonder toevoegingen, die we maar snel hebben opgedronken vanwege de houdbaarheidsdatum.

Op de middelbare school leerde ik Rick kennen. Niet dat we veel dezelfde paden bewandelden, want hij was meer van de exacte vakken en ik meer van voetbal na schooltijd. De enige gezamenlijke interesse was muziek, maar waar hij gitaar kan spelen was ik een meester in het bedienen van de pickup en het cassettedeck. Niet dat ik een muziekinstrument bespelen niet geprobeerd heb; op latere leeftijd heb ik nog een wilde poging gedaan om de piano te kunnen bespelen. Helaas bleek dat ik slechts (en dan nog matig) de noten van papier kan naspelen, maar een melodie in mijn hoofd vond nooit de weg naar de toetsen.

Rick heeft al eens eerder bijgedragen aan een blog over een typisch Haagse band uit de jaren zestig: de Kjoe. Dus ik vroeg hem naar zijn ultieme vakantieliedje in de veronderstelling dat er waarschijnlijk weer iets lekker Haags uit zou rollen. Het werd echter iets waarvan ik nog nooit gehoord had. Ik ga niet pretenderen dat ik alles ken, maar in de jaren zeventig is er toch weinig onbekende muziek voor mij. Zo zie je maar weer…een Hagenees weet je altijd op het verkeerde been te zetten. Het werd rockabilly. Nee, niet Ria Valk met Hou Je Echt Nog Van Mij, Rockin’ Billy?

Rockabilly is één van de eerste stijlen van rock & roll in de beginjaren vijftig; een mix van (hillbilly) country en rhythm & blues. Met de komst van met name de elektrische gitaar werd de muziek populair door artiesten zoals Johnny Cash, Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley, Carl Perkins, Bob Luman en Jerry Lee Lewis. Voor de liefhebbers: op het Disky label is een uitstekende verzamelaar te krijgen (Memphis Rockabilly). In de sixties verdween de interesse voor rockabilly, maar vanaf medio jaren zeventig kwam er een revival van de muzieksoort. Wellicht de bekendste is de Britse band Matchbox, die vier vette hits hadden. Een andere exponent is Whirlwind; een band die met name in Engeland een korte tijd populair was en sinds 2010 weer optreedt. 1977 kwam hun eerste album (van twee) uit (Blowing Up A Storm) met A Thousand Stars; een cover van The Rivileers (1953). Whirlwind was in 1980 de support-act van Blondie.

Hoe kom je er op? Rick: Het is uit mijn rock & roll dagen. Ik speelde en zong dat wel eens aan een Grieks strand als de verkering (weer eens) voorbij was. Zwelgend in zelfmedelijden. In mijn begintijd van de R&R hebben vrienden mij wat ingeleid. Eén daarvan, Hans (inmiddels begenadigd contra bassist) had een bandje voor gemaakt met diverse R&R en rockabilly-liedjes. Iets te langzaam opgenomen dus bij het afspelen was het tempo hoger. Later werden veel van deze liedjes, op de juiste snelheid, wel wat tam.

https://www.youtube.com/watch?v=AdTlHFohFzE

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.