De band uit Californië draagt de officieuze titel als eerste psychedelische rockband gezien te worden. Of dat historisch correct is laat ik in het midden, maar ze klonken – zeker voor die tijd – rauw. Opgericht in 1964 wonnen ze een jaar later een  Battle Of The Bands met 100 deelnemende groepjes, zoals The Golliwogs, Joe & The Continentals en William Penn & his Pals. We kennen deze inmiddels als respectievelijk Creedence Clearwater Revival, Sly & The Family Stone en Santana. De beloning bestond uit een platencontract, maar hun eerste single sloeg niet aan.

Bij een ander label mochten ze Little Girl opnemen, dat aanvankelijk dezelfde kant leek op te gaan als de voorganger. Maar dankzij lokale airplay werden er binnen een week ineens 5.000 singles verkocht, waarna een groter label de plaat nationaal uitbracht met een 8ste plek in de Billboard Hot 100. Het succes lag waarschijnlijk ook in de manier van zingen; een vorm van rap.

Gezamelijk met acts als Quicksilver Messenger Service, Jefferson Airplane, Paul Revere & The  Raiders, Lovin’ Spoonful, The Yardbirds (met Jimmy Page), Tommy James & The Shondells, The Wailers, Neil Diamond , Wilson Pickett en James Brown traden ze in een soort ‘package-deal’ op door het gehele land. Ze hebben in het voorprogramma gestaan van The Rolling Stones en bijna van The Beatles: Our record producer was awakened around three in the morning with a gentleman on the phone and it was Brian Epstein, asking how to get a hold of the band. He wanted to engage the band for the Beatles’ ’66 tour, opening for all these different venues. They weren’t offering that much money from what I understand. We didn’t know about it until after it had been turned down.

Hey, little girl, you don’t have to hide nothin’ no more
You didn’t do nothin’ that hadn’t been done before

Little girl thought she wouldn’t get caught, you see
She thought she’d get away with goin’ out on me, yeah

Other girls did it, you didn’t think of nothin’ new
You went out on me, so other girls did it too

You can leave, little girl, I don’t want you ’round no more
If you come knockin’, you won’t get past my door… yeah!

You got nothin’ to hide and everybody knows it’s true
Too bad, little girl, it’s all over for you… ha-ha-ha-ha

Het lied is gezien haar status weinig gecovered. Country-ster Dwight Yoakam, pseudo-punk group The Banned en punkers Dead Boys hebben het ter hand genomen, alsmede R.E.M. live in hun prille jaren (1981).

In 1988 pakten de Australische DiVinyls het nummer op en transformeerden het logischerwijs naar Hey Little Boy. Het zou tenslotte vreemd over kunnen komen dat de zangeres over een sexuele relatie met een meisje zong, te meer omdat ze in hun beginjaren standaard in een schoolmeisjesuniform met een visnet-panty optrad.

De single zou de 23ste plek behalen en was opmaat voor hun grootste succes in 1990: I Touch Myself. DiVinyls zouden uiteindelijk slechts 5 albums opnemen. Zangeres Chrissy Amphlett overleed in 2013 op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.