Ik was al enige tijd op de hoogte van zijn terminale ziekte, maar toen ik onlangs het woord hospice las wist ik dat het definitieve aftellen begonnen was. Jimmy LaFave heeft het lang geheim gehouden, maar onlangs kwam een goede vriend naar buiten met het verhaal. Hij had kanker: een kwaadaardige tumor van steun- en tussenweefsels en de weke delen. Als de man van weinig woorden zei hij: I’m on my way off the planet. De 61-jarige LaFave had in eerste instantie weinig symptonen, maar de laatste weken ging het in een rap tempo. Zijn borst zat vol met tumoren, waarvan één de afmeting van een aardappel had. Drie dagen geleden is hij heen gegaan.

Sinds zijn diagnose heeft hij elke week een lied opgenomen en geen optreden afgezegd, al dan niet met hulp van een zuurstoftank tussen liedjes door. In Nederland kreeg hij meer bekendheid door zijn optreden in Voetbal International op uitnodiging van zijn vriend Johan Derksen, waar hij onder andere het schitterende Only One Angel en Desperate Men zong.

Singer-songwriter Michael de Jong heeft hem een aantal keren ontmoet: Well this is shit news!!!  I met him a couple times in Austin, TX. I was there for the S.X.S.W. Festival, but also I did support shows for him here in Holland. My record company at that time, Munich Records, was also his major distributer here in  the Benelux. Mainly when he played at the Old Tivoli in Utrecht. He has an ORIGINAL VOICE and was a great song writer. When he does a cover song of an other artist he makes it his own. Fantastic Dylan covers and the first time I heard his version of Springsteen’s Valentine’s Day it brought tears to my eyes. Each of his CD’s never disappointed me, and I have most of them. This is very, very sad news to me.

LaFave zag er uit als een vrachtwagenchauffeur, en was er ook één in zijn jeugd in het bedrijf van zijn vader. Ook tussen optredens bestuurde hij de truck naar de volgende bestemming; zelfs wanneer vliegen gemakkelijker en goedkoper was. Want hij stelde dat hij op deze manier heel veel inspiratie opdeed. Zijn liedjes zijn verankerd in het dagelijks leven. Geen kapsones of poespas. What you see is what you get. En zoals hij het woordje ‘You’ vertolkte maakte van de vrouw in kwestie een koningin, zoals in The Beauty Of You.

https://www.youtube.com/watch?v=KOWzc_01OSI

Zijn muzikale carrière beslaat meer dan vier decennia en valt onder de noemer Americana. Het overgrote merendeel van zijn liedjes componeerde hij zelf, maar hij had tevens de gave een cover zo te transformeren dat een nieuwe dimensie kreeg danzkij zijn stem en timing van rust tussen de regels. Zijn muziek is in twee categoriën te verdelen: voor de geboorte van zijn zoon en het overlijden van LaFave’s moeder aan kanker, en daarna. Na deze periode (2002-2003) werden zijn liedjes dieper en met – als het ware – een doel. Op zijn geweldige album Blue Nightfall bezingt hij in meerdere liedjes de geboorte van een kind en het verlies van een ouder. Over liefde en verdriet, over vreugde en leed. Het mooiste voorbeeld is  misschien wel Rain Falling Down. Fenomenaal.

Vele jaren leidde hij de Woody Guthrie-roadshow, waar uitsluitend liedjes van zijn grote voorbeeld gezongen werden. Folk en in het bijzonder Guthrie is de reden waarom hij muziek is gaan maken. Als eerbewijs voor zijn inspanningen speelt hij gedurende deze toernee op een gitaar van Guthrie. People don’t understand what a genius he was.

Hetzelfde kan over LaFave gezegd worden. Misschien dat de toekomst zijn talent met terugwerkende kracht zal honoreren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.