De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Schrijver van twee boeken en geen onbekende bij Ondergewaardeerde Liedjes (zie hier). Vlaams kleinkunstzanger, die in de jaren zeventig met zijn warme stem de luisteraar verwarmde als straatzanger en variété-artiest. Dankzij een televisieprogramma kreeg hij in 1987 nationale bekendheid en kon zijn eerste plaatje opnemen. De eretitel Koning van het Vlaamse Levenslied kwam hem ten deel.

Een man zonder hits, maar met een koffer vol fantastische liedjes en een gouden plaat voor zijn album Een Man Als Ik (2011). Een man met poëtische teksten over de zelfkant van het leven. Een man die – zeker in Nederland – zo ondergewaardeerd is, dat we overwegen hem als lijstduwer te vragen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Guido Belcanto: John Spencer – Johnny Vergeet Me Niet (1983)

Ik heb gekozen voor Johnny Vergeet Me Niet van de Hollandse zanger John Spencer, pseudoniem voor Henk van Broekhoven), een zanger uit Tilburg gezegend met een stem die hem uitermate geschikt maakt voor het vertolken van een dergelijke dramatische popsong.

Johnny Vergeet Me Niet is een cover van de Engelstalige song Johnny Remember Me dat in 1963 een nummer 1 hit werd in Engeland voor John Leyton, een zanger die hiermee zijn absolute hoogtepunt beleefde. Ik kwam het liedje op het spoor bij het zien van een documentaire over het turbulente en zeer dramatische leven van de Britse muziekproducer Joe Meek; een misbegrepen genie. De Phil Spector van de U.K.

Het liedje kan geplaatst worden in de categorie van de ‘teenage-tragedy songs’, die in die periode bij uitstek populair waren. Maar het nummer kreeg oorspronkelijk veel tegenwind en werd zelfs geboycot door de radiostations, omdat het te morbide geacht werd en daarom allesbehalve stichtend voor de opgroeiende jeugd. Het was pas toen Johny Leyton het zong in een populaire tv serie op de BBC, dat het nummer onder de aandacht kwam en zijn onstuitbare opmars naar de top kon beginnen…

Meteen toen ik het nummer leerde kennen werd ik er verliefd op en dacht  erover om een bewerking in het Nederlands te maken, het op mijn repertoire te zetten en uit te brengen op plaat. Onlangs nog maar ontdekte ik echter dat er al zo’n bewerking van bestaat, namelijk die van John Spencer. Ik neem aan dat Johnny Vergeet Me Niet nooit een grote hit is geweest en zeker niet in België, want anders had ik het ongetwijfeld wel gekend. Omdat dit fantastische nummer zo lang onder de radar (mijn radar wel te verstaan) is gebleven, nomineer ik het als mijn Ondergewaardeerd Lied nummer 1…….

Met plezier gedaan, en ik draag uw project een warm hart toe.

Guido Belcanto heeft Tracks Of My Tears van The Miracles verwijderd. Ik vind dat geen ondergewaardeerd liedje, want  ik hoor dat nog af en toe op de radio.

1966 Jimi Hendrix Experience – Red House
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1979 Neil Young & Crazy Horse – Powderfinger
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Mano Negra – Mala Vida
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 The Gathering – You Learn About it
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2005 Antony & The Johnsons – Hope There’s Someone
2008 Elbow – Weather To Fly
2008 LCD Soundsystem – Us Vs Them
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Anneke van GiersbergenBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Klaas Jan Dijkstra, Bob Fosko, Specs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van Heuvelen, Jiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Rowan Middelwijk, Anouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Reniet Vrieze en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.