Hebben jullie ook zo genoten van de Snob 2000 tussen 19 en 31 december? Wij Snobbers zeker! Het was net even anders om de hele lijst en de Top 100 op de radio te horen. In plaats van een nostalgisch feest van herkenning was het vaak een feest van verkenning. Want ook wij kenden niet alle nummers die jullie in de lijst hadden gestemd. En voor sommige artiesten was het wellicht ook een feest van erkenning omdat ze (bijna) nooit op de radio te horen waren geweest.
Heb je de radiouitzendingen gemist, wil je een bepaald uur terugluisteren of de podcasts met de extra lange nummers horen? De uitzendingen op KXRadio zijn gearchiveerd en hier terug te vinden.

                                     

Er valt genoeg te analyseren en dat zullen we het hele jaar blijven doen, zodat we weer een gevarieerde keuzelijst voor de volgende editie kunnen presenteren. De Snob 2000 was ook deze keer weer een mooie lijst vol met vergeten pareltjes, aanstormende talenten en andere muziek die je anders niet of nauwelijks op de radio hoort.

Een aantal zaken die opvallen bij een grondige analyse van de lijst.

 • Hofleveranciers van de lijst zijn Radiohead (16 liedjes), Nick Cave & The Bad Seeds (13), David Bowie (12 met 7 nieuwkomers), Frank Zappa (11), Marillion (11) en Pearl Jam (11). dEUS, Johnny Cash, Interpol, The National, The Beatles en Prince (eveneens met 7 nieuwkomers) vinden we met 10 liedjes in de lijst terug.
 • Led Zeppelin stond vorig jaar met 12 liedjes in de Snob 2000, maar dit jaar hebben er maar liefst zeven daarvan de overstap naar de keuzelijst van de Top 2000 gemaakt. Andere artiesten waarvan veel nummers zijn doorgestroomd zijn Foo Fighters (4), Queens Of The Stone Age(4) en Neil Young (4).
 • Het album High Violet van The National is het album met de meeste nummers in de lijst. Van dat album komen 6 liedjes voor in de Snob 2000.
 • Er is massaal gestemd op de lijst met liedjes die niet in de voorselectie van de Top 2000 voorkwamen. Maar vanwege de vrije keuzes bij hen zullen we voor de 2017-editie in ieder geval afscheid moeten nemen van 7 liedjes die in beide lijsten staan: Disturbed met The Sound Of Silence (547), De Staat met Witch Doctor (96), Leonard Cohen met You Want It Darker (30), Xavier Rudd met Follow The Sun (1629) en David Bowie met Lazarus (3), Blackstar (7) en Wild Is The Wind (31).
 • De Snob 2000 is verre van vastgeroest. Analyticus Simon Gleave liet ons weten dat The Less I Know The Better van Tame Impala (1824 plaatsen winst), Saksenland van Heidevolk (1808) en On Melancholy Hill van Gorillaz (1769) de grootste stijgers zijn dit jaar.
 • Simon had ook een lijstje met grootste dalers dit jaar. Dat zijn Ft. Worth Blues van Steve Earle (1484 plaatsen verlies), This Strange Engine van Marillion (1306) en Feel Like Flying van Racoon (1295)
 • Naast liedjes die uit de lijst gaan omdat ze worden opgepikt door de keuzelijst van de Top 2000 zijn er ook hooggenoteerde nummers die ineens uit de Snob 2000 vallen. De meest plotselinge afwezigen zijn Fair Play van Van Morrison (201 in 2015), Champion van Boo! (223) en Frozen van Tindersticks (350).
 • Al die uitvallers maken ruimte voor nieuwe binnenkomers. Maar liefst 685 liedjes staan dit jaar nieuw in de Snob 2000. Hiervan stonden er 160 al eens in een eerdere jaargang. Er zijn dus 525 liedjes voor het eerst opgenomen in deze lijst. De hoogste nieuwe binnenkomers zijn de al eerder genoemde Lazarus van David Bowie (3) en You Want It Darker van Leonard Cohen (30) alsook The Headmaster Ritual van The Smiths (42).

Voor de liefhebbers van lijstjes hebben we hier de 2016 Snob 2000 Excel-lijst mét de noteringen van de afgelopen jaren.

Tenslotte, omdat voorkeur voor muziek subjectief is blijft het leuk om erover te discussiëren. En dan zeker ook over de kwaliteit van een liedje of artiest of het ontbreken ervan. Simon Gleave kwam met nog met de volgende statistiek, de Radiohead/Coldplay-ratio (meer Radiohead dan Coldplay als het boven 1 is). Deze is 8 voor de Snob 2000 en 0.3 voor de Top 2000. Of dit een indicatie is voor kwaliteit is voer voor een leuke discussie.

3 comments

  1. Op Twitter vroeg iemand ook al naar de Velvet Underground/Toto ratio. In beide gevallen is zo’n ratio een stuk minder aansprekend, omdat 1 van de artiesten ontbreekt in de Top 2000 (en in het geval van Marco Borsato ook in de Snob 2000, dus die ratio kan niet berekend worden). Het is dan interessanter om twee redelijk gelijkwaardige artiesten te vergelijken, waarbij er een net wat meer mainstream is.
   Aan de andere kant, misschien zegt de Radiohead/Coldplay-ratio op zichzelf al voldoende. 🙂

 1. Op mijn Snob 2013-2016 playlist zijn de genormaliseerde Radiohead/Coldplay, VU/Toto en Sigur Ros/Marco Borsato ratios resp 1, 0,9 en 1. De ratio Dikhout/Hazes is 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.