De Snob 2000 is een mooie lijst. Een ‘witte’ lijst stellen sommigen, en dus de koe maar eens bij de horens gevat. Want is die opmerking terecht?

Een aantal vaste bloggers bij Ondergewaardeerde Liedjes zijn echte soulkikkers en laten regelmatig hun voorliefde voor ‘zwarte’ muziek blijken. Bah, ik heb eigenlijk een hekel aan die gradering, want muziek is muziek. We hebben toch ook geen aanduiding voor gasten die zingen zonder hun kunstgebit? En hoe noem je een donkere man die viool speelt? Zwarte klassiek? Stop met die hokjesgeest! Mooi voornemen, trouwens.
Vorig jaar hebben we op grote voet leentjebuur gespeeld bij de Zwarte Lijst en de Snob 2000 keuzelijst hiermee aangevuld. Ongeveer 15% van de liedjes in de keuzelijst van 2016 mogen we als Soul of R&B – of welke naam je er aan wilt geven – betitelen.

Hebben onze inspanningen geholpen? Is de eindlijst minder wit geworden? In alle eerlijkheid….nee. Slaan de zelfbenoemde experts bij Ondergewaardeerde Liedjes de plank volledig mis? Natuurlijk niet, want het is een mooie door de lezers gekozen lijst.
Maar feit is dat bijvoorbeeld Aretha Franklin met 4 liedjes in de keuzelijst stond en geen van deze platen de eindlijst gehaald heeft. Hetzelfde geldt voor Bettye LaVette, Mayer Hawthorne en St. Paul & The Broken Bones. Bobby Womack is uit de lijst verdwenen. Curtis Mayfield en Charles Bradley staan er slechts met één lied in. Daar aan tegen zijn bijvoorbeeld Alt-J en Kendrick Lamar wel goed vertegenwoordigd. Betekent dit de ‘oude’ soul heeft moeten plaatsmaken voor de hedendaagse R&B? Of is de conclusie dat de lezers en stemmers meer met ‘witte’ rock hebben?

Desalniettemin geven we niet op, en mijn goede voornemen voor 2017 is minimaal één keer per maand soul te belichten. Dus…Black Joe Lewis & The Honeybears. Oude soul in een nieuwe jas en met veel funk, blues en rockinvloeden. Strak gitaarwerk, heerlijk orgelwerk met een vette knipoog naar James Brown. De band is opgericht in 2007 en werd vrijwel direct gebombardeerd tot één van de ‘Ten Bands Set To Break Out in 2009’. En die verwachting maakte ze waar met hun EP en debuutalbum .

Bitch I Love You (2009) gaat over een moeilijke relatie met zijn vriendin. Een onderwerp dat hij op met Get Yo Shit een album later nogmaals zou belichten, maar die keer meer in de stijl van Otis Redding. Steengoed.
Hou je van soul? Blind aanschaffen die platen.

Bitch, I love you
I don’t know just why
Bitch has done me wrong
But now baby
That’s why you got me
Singin’ my song

Girl, you know you love
To talk some shit
Bitch, don’t make me
Bust ya in your lip
She talka me back
And gonna make me
Hit your lips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.