Dankzij de Netflix hitserie Stranger Things, en de bijbehorende soundtrack van Kyle Dixon  en Michael Stein staat de synthesizer weer volop in de schijnwerpers. De geheide dooddoeners Jean Michel Jarre, Vangelis en Kraftwerk zijn goed vertegenwoordigd in de andere jaarlijst, maar er zijn meer deuntjes uit een kastje te halen. Een overzicht van veertig jaar synthesizermuziek in 5 liedjes.

Tangerine Dream – Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares: De godfathers van zowel de electronic dance music als de new-age music zette de toon in 1974 met hun album Phaedra.

 

Giorgio Moroder – I Wanna Rock You: Het eerbetoon van Daft Punk aan Giorgio Moroder staat in de Snob 2000 en enkele van zijn producties staan in de Top 2000, maar zijn eigen werk is nergens te bekennen. En dat terwijl hij in 1979 nog wel het allereerste digitale album ooit maakte.

 

Peru – Africa: Peru, uit Nederland, was het minder commerciële broertje van Nova, bekend van de hit Aurora. Ook als Peru wisten ze een hit te scoren, in Zwitserland, met Africa. Een wereld act.

 

Air – Kelly Watch The Stars: Het Franse Air stoft eind jaren negentig de synthesizer af om er heerlijk dromerige pop mee te maken, en en-passant een heel nieuw genre te starten.

 

S U R V I V E – Wardenclyffe: De band van de mannen achter de Stranger Things soundtrack heet S U R V I V E. Met nog eens twee man extra – ieder met zijn eigen synthesizer – maakte ze dit jaar ook nog een album met het geluid van de jaren tachtig in een jasje van nu.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.