België is misschien wel het kleinste land met de grootste indie-scene van Europa. Al jaren komt er verschrikkelijk veel moois bij onze zuiderburen vandaan.

Vorig jaar slaakten we met zijn alleen een klein kreetje van geluk toen dEUS voor het eerst vertegenwoordig was in de keuzelijst van de Top 2000. Maar geloof me, er is nog een lange weg te gaan.

Hierbij +32 van onze favorieten.

dEUS – Instant Street: Klassieker van het derde album van de aartsvaders van de Belgische rockscene. Niets-aan-de-hand countryliedje ontaardt in totale chaos.

Moondog Jr. – TV Song: Vlak voor het derde album van dEUS (zie hierboven) verliet Stef Kamiel Carlens de band, waarna deze met Tom Barman nog maar een bandleider over had. Het was toch een beetje alsof The Beatles verder moesten zonder John. Met TV Song van zijn nieuwe band Moondog Jr. liet Stef zien dat hij het ook zonder dEUS prima kon rooien (andersom bleek dat gelukkig ook zo te zijn). IJkpunt in de Belgische popgeschiedenis. Later zou Moondog Jr. overigens zijn naam veranderen in Zita Swoon.

Zita Swoon – Je Range: Band die eerst door het leven ging als Moondog Jr., maar dat moge duidelijk zijn. In Je Range proberen ze het een keer in het Frans, en niet onverdienstelijk.

Daan – Icon: Iconisch nummer. Overigens klinkt Daan verder niet altijd als Leon Cohen.

Daan – Housewife: Luister maar.

Ozark Henry – Sweet Instigator: Door velen verguisd vanwege zijn stem. Maar als je daar doorheen kunt luisteren, hoor je een prachtig nummer.

Metal Molly – Orange: Ongetwijfeld geïnspireerd door Suds & Soda van dEUS, maar dat maakt niet uit, als je het maar goed doet.

Flip Kowlier – Welgemeende: ‘Ne welgemeend fok joe, ‘ne welgemeende kust mun kloëte.

Stromae – Ave Cesaria: Wel een single geweest, nooit een hit. Maar misschien wel het mooiste nummer van Racine Carrée.

Triggerfinger – All This Dancing Around: Triggerfinger heeft een beetje last van het Extreme-effect: de band heeft meer liedjes die niet geschikt zijn voor Sky Radio dan wel. Dit is hun beste.

Absynthe Minded – Envoi: Klinkt als Hurricane van Bob Dylan, is het niet. Prachtig liedje over meisjesfrustraties.

School Is Cool – Warpaint: Opzwepend, energiek en toch spannend.

Sir Yes Sir – I Lie Myself To Sleep: In de studio opgenomen met onze eigenste Roosbeef, maar deze live-versie is zonder. Prachtig melancholisch.

Millionaire – I’m On A High: Jammer dat Champagne niet in de lijst staat, maar deze is ook lekker.

Sarah Bettens – Don’t Stop: Op K’s Choice kun je wel stemmen in de Top 2000, maar solo heeft Sarah Bettens ook heel wat moois op haar conto staan. Zoals Don’t Stop: een soort Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) van de Lage Landen.

Balthazar – Do Not Claim Them Anymore: Dromerige, beklemmende song die een oorwurmpje blijkt te zijn.

Evil Superstars – Satan Is In My Ass: Band uit de jaren negentig van Mauro Pawlowski, die zich na de eeuwwisseling als gitarist aansloot bij dEUS (en onlangs bekend maakte de band te verlaten). Volledig onnavolgbaar op alle fronten.

Arid – Words: Eén van de mooiste stemmen uit België.

Soulwax – Too Many DJs: Alleen al vanwege de hilarische clip. Ironisch genoeg gingen de broertjes Dewaele later onder de naam Too Many DJs optreden, als… Dj’s.

Sukilove – Somehow Someday: Al een tijdje een vaste waarde in onze Ondergewaardeerde 30, deze. Rebecca Sier introduceerde dit liedje in de lijst met een treffende omschrijving: ‘Pesterig, om je te jennen, aan je te trekken en overeind te schudden’.

dEUS – Right As Rain: We doen er nog eentje van dEUS: onnavolgbaar mooi nummer van debuutalbum Worst Case Scenario, over het overlijden van de vader van Tom Barman. Hij schreef dit nummer op zijn zestiende.

 

Op zoek naar inspiratie voor de vrije keuzes? Ook daar hebben we nog wel wat tips voor.

Coely ft. DVTCH NORRIS – Don’t Care: Hij staat bij ons nog niet eens in de keuzelijst, zo nieuw is deze. Coely is de Belgische Laurynn Hill. En DVTCH NORRIS, de Belgische Nederlandse Chuck Norris. Hoe cool ben je dan?

The Sore Losers – Don’t Know Nothing: Ook relatief nieuwe sterren aan het Vlaamse firmament. Niet weg te slaan van Studio Brussel.

Gorki – Lieve Kleine Piranha: Oeps, weer een emissie onzerzijds. Gorki is wel een beetje onze lievelings, maar vorig jaar mochten we Mia afstaan aan de Top 2000. Wat mij betreft had deze de plek van Mia op mogen vullen, maar dan moet het wel gebeuren via de vrije keuzes.

Fleddy Melculy – T-shirt van Metallica: Deze de lijst ook nooit gehaald hebben. Niet erg, dan doen we het zo :).

Magnus – Singing Man: Projectje van dEUS-zanger Tom Barman. Dit nummer is uitgekomen in twee versies: eentje met Tom Smith, de andere met Mark Lanegan.

‘t Hof van Commerce – Stuntman: De Belgische Jeugd van Tegenwoordig. Frontman Flip Kowlier (zie hierboven) heeft ook solo succes als singer-songwriter.

Hooverphonic – Badaboum: Hun hit(je) Mad About You is verkiesbaar in de Top 2000, bij ons kun je je stem uitbrengen op Nirvana Blue. Eigenlijk moet deze er volgend jaar ook bij. Via de vrije keuzes dan maar?

Customs – Rex: Typische strakke up-tempo rock van de late zeroes. Niettemin onweerstaanbaar.

The Black Box Revelation – I Think I Like You: Zelfde periode, maar dan vuige, smerige rock.

Goose – Synrise: De Belgen hebben op dance-gebied nog wel wat betere troeven in handen dan Milk Inc. Luister maar.

Admiral Freebee – Too Much Of Everything: Van een heel ander kaliber is dit relaxte liedje van Admiral Freebee, eerder dit jaar uitgebracht.

Zullen we met zijn allen wat Belgen omhoog duwen in de lijst?

Mercikes!

One comment

 1. Ik mis:
  Fixkes – Misschien is ‘t de regen
  Arbeid Adelt! – Met Kuifje in de Sateliet
  Customs – The Matador
  Stash – Rock ‘n’ roll show
  Vive la Fete – Melancolie
  Front 242 – Tragedy for you
  Bazart – Nacht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.