Mijn jeugdherinneringen aan de Groningse band Solution komen van het luisteren naar de avonduitzendingen van de zeezender Veronica. De muziek hield het midden tussen rock en jazz en was daarom overdag nauwelijks te horen. De groep was ook een echte elpee-band met lange nummers van soms wel meer dan 10 minuten.

De naam van de band was eerst Soulution, maar in 1971 tijdens het maken van hun eerste elpee veranderen ze de naam om niet de indruk te wekken een soulband te zijn. Platenmaatschappijen zijn onder de indruk en binnen een jaar wordt Divergence opgenomen. Behalve vele optredens in den lande toeren ze ook drie keer succesvol door Engeland en producer Gus Dudgeon (van onder andere Elton John, Kiki Dee en Joan Armatrading) heeft veel belangstelling, hetgeen resulteert in Cordon Blue. Ook de opvolger Fully Interlocking wordt in de studio van Dudgeon in Wales opgenomen, die in een oude watermolen over een zij-arm van de Theems was gebouwd.

Beide albums zijn pareltjes: vol van fusion met onder andere Chappaqua en Carousel, en gevoelige ballades als A Song For You en Empty Faces. Er zouden nog twee albums volgen, waarvan It’s Only Just Begun (1980) het meest toegankelijk is met iets ‘poppier’ liedjes en  met (als afsluiter) het schitterende 100 Words. Deze wordt door Paul De Leeuw in 1996 vertaald en staat op de live-CD EnCore.

Solution kent feitelijk een korte, maar stormachtige ontwikkeling. Telkens wanneer de definitieve doorbraak in het zicht is, zijn er bezettingsproblemen dan wel meningsverschillen en in 1973 komt de dienstplicht om de hoek kijken van twee bandleden. Wegens tegenvallende verkoopresultaten en de vele andere activiteiten van de leden stopt de band eind 1982. Op 20 maart 2006 geeft Solution een eenmalig concert in Amsterdam.

Divergence komt van het gelijknamige album en zal bekend in de oren klinken. Wellicht zullen sommigen het herkennen als Focus’ Tommy, maar het lied is van de hand van Solution’s saxofonist en toetsenist Tom Barlage. Beide uitvoeringen zijn van ongekende schoonheid, en feitelijk is de uitvoering van Solution dus niet het origineel. Maar wel met een free-style improvisatie. Man, wat is het mooi!

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

2 comments

  1. en feitelijk is de uitvoering van Solution dus niet het origineel. Moet dit niet zijn; en feitelijk is de uitvoering van Focus dus niet het origineel.
    Groet.

    1. Juist: Solution kwam in 1972 met Divergence, pas een jaar later (1973) verscheen Tommy van Focus. Het origineel is dus van Solution.
      Overigens zijn ‘focus’ en ‘divergentie’ in fysieke zin elkaars tegendeel. Dat zal in de geval toch wel toeval zijn 🤡?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.