Het mooie aan veel Belgische artiesten is dat ze totaal ongrijpbaar zijn.

Neem Daan. Daan was de zanger van Dead Man Ray, een gitaarbandje dat eind jaren negentig furore maakte in België. De band werd opgericht door onder meer Rudy Trouvé (ex-dEUS, de halve Belgische alternatieve scene hangt aan elkaar van oud-leden van deze formidabele band). Zanger Daan Stuyven ging later solo, scoorde hitjes met het elektronische Swedish Designer Drugs, het instrumentale Housewives, maar vooral met Icon, wat een cover zou kunnen zijn van Leonard Cohen.

In 2007 gooit hij hoge ogen met zijn vertolking van Lichtjes van de Schelde, een klassiekertje van Bobbejaan Schoepen, in het tv-programma Zo is er maar één (een zoektocht naar het mooiste Nederlandstalige lied).

Van alternatieve rock, via elektronische instrumentale muziek naar duistere singer-songwriter-liedjes.

Zijn Franstalige La Crise uit 2013 is zijn meest dwingende nummer. We zitten op dat moment midden in de eurocrisis en Daan geeft de politici en bankiers er flink van langs. Ook de Grieken krijgen lucht van het nummer en zijn not amused; dankzij een foutje in Google Translate komt de vertaling van de zin Voleurs de bicyclettes danseront pas chez les Grecs een beetje ongelukkig uit; alsof de Grieken de fietsendieven zijn en niet de hoge heren die de crisis hebben veroorzaakt.

Enfin, Daan plaatst een nieuwe versie op YouTube met Griekse ondertitels en een koude oorlog tussen de Grieken en de Belgen wordt voorkomen.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.