Mocht je met enige regelmaat op ondergewaardeerde liedjes komen en de naam Anneke van Giersbergen zegt je niks, denk dan nog eens goed na (of kijk hier). Deze dame doet namelijk hele mooie dingen in de muziek. Ze was de leadzangeres van The Gathering; hun hit Strange Machines ken je zeker. Van Giersbergen verliet de band in 2007 om haar eigen weg te gaan.

The Gentle Storm is haar nieuwste project. Een project waarin ze samenwerkt met componist Arjan Lucassen, ook wel bekend als Ayreon. Wat mij betreft twee helden van de alternatieve/symfonische rock (sorry labels zijn niet mijn sterkste kant). En een 100%NL product dat we dus echt niet mogen missen. Het project is bijzonder vanwege de aanpak van het eerste (en enige?) album The Diary: een dubbelalbum waar elk nummer twee keer op staat. Een keer in de Gentle-versie: akoestisch en een beetje folkachtig. En de andere keer in de Storm-versie: metal. Dat klinkt contrasterender dan het in de praktijk is. De basis van beide versies is echt wel hetzelfde.

Wil je ze live zien dan kun je beter opschieten, van Giersbergen heeft aangekondigd dat ze na het laatste optreden van The Gentle Storm, 17 december in de Melkweg, een break houdt om te relaxen en zich te focussen op een nieuw album. Overigens speelt Arjan Lucassen zelf in de live-bezetting zelden mee.

Voor deze bijdrage kies ik ervoor jullie te luisteren naar het tweede nummer op het album Heart of Amsterdam. Ik vind dit één van de nummers waarin het contrast tussen de twee versies goed overkomt. Uiteraard laat ik jullie niet achter met maar één versie. Nee, deze 100%NL heeft één liedje, maar wel in twee versies. Wat mij betreft maken we er een mini-battle van. Ik hoor graag welke versie jullie voorkeur heeft!

De Gentle-versie:

De Storm-versie:

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.