Alex Roeka. Het zal de meesten net zoveel zeggen als de naam van de slager op de hoek.

En wat is dat jammer zeg. De man is een woordenkunstenaar van het hoogste niveau. Hij ontving daarom ook niet voor niets naast de prestigieuze Annie M.G. Schmidt prijs en tweemaal de Edison voor zijn albums. Deze zingende notariszoon is een muzikaal organisme. Hij ademt met alles dat hij in zich heeft de fragiele kunst van het gezongen woord.

Het angstaanjagend mooie Nog Altijd Samen is afkomstig van zijn laatste album Voort! Die titel kwam van zijn psychiater. Alex dacht dat hij na vele jaren muziek wel een jaartje rust had verdiend. In dat jaar bleek dat niet zo fijn te zijn als het vooruitzicht had beloofd te zullen zijn. Hij kon niet zonder de muziek. Hij moest weer snel gaan schrijven. Voort! was het advies van de psychiater.

En dat deed Roeka. Naast een nieuw album kwamen er tevens een theatertour. Stilzitten bleek niet zo zijn ding. Gelukkig maar. Van al zijn muziek en alle albums moet ik zeggen dat dit toch echt zijn beste is. Wonderschoon van de hoogste klasse. Drama met een wat lichtere ondertoon.

De ongekroonde Koning van het bal is toch echt Nog Altijd Samen. Het bloedstollend mooie nummer over een verloren liefde die hij maar niet kan vergeten. Overal is ze. Overal ruikt, voelt en proeft hij haar nog. En dat is zo mooi beschreven.

Die vale kraai daar op de vluchtstrook, dat was m’n verwaaide ziel.
En ik ruik je haar, je hemd, je sjaal, je zomerkleren.
Ik zie je weer als toen je aankwam, met de trein.
Ik voel je blik, je trots, je trouw, bij al de keren dat je bleef
En dat we eigenlijk nog altijd samen zijn.

Alex Roeka. Ga daar nou gewoon eens naar luisteren. En dat is een bevel. Voort!

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.