Paul de Leeuw is geen goede zanger. Laten we dat gelijk even uit de wereld helpen. Toch is dat niet altijd waar het om gaat in de muziek. Kijk alleen maar eens naar de finalerondes van een willekeurige talentenjacht op tv. Allen vocaal van een behoorlijk niveau. Allen eenheidsworst, waar je al snel niet meer mee bezig bent. Het is een beetje als naar de Burger King geweest zijn. Na een uur of twee ben je het alweer vergeten en slaat de honger opnieuw toe.

Paul de Leeuw kan erg goed emotie overbrengen. Nét dat ene gevoel. Met name in de jaren ’90 was dat erg populair. En terecht voeg ik daar graag aan toe. Als kind luisterde ik regelmatig naar deze cd’s. M’n ouders hadden ze thuis, en ik als 6-7 jarige muziekverslinder greep alles wat binnen handbereik lag. Zo ook de albums van Paul De Leeuw. In de jaren ’90 kwam hij met maar liefst 9 albums, waarvan de meesten meervoudig platina of goud. Uiteraard zaten er ook hits tussen, zoals Ik Heb Je Lief, De Steen, Blijf Bij Mij en Zonder Jou.

Het nummer Als Ik Je Verliezen Moet was geen hit. Het was zelfs geen single. Het nummer stond op het album Van U Wil Ik Zingen uit 1992; zijn tweede. Een sterk album waarvoor Henk ‘Het Goede Doel’ Temming ook nog muziek schreef. Om de één of andere reden sprong dit nummer er vroeger al uit. Ik gok dat het kwam door de briljante synthesizer en het plotselinge bombast ergens midden in het nummer. Daar was ik vroeger al groot fan van blijkbaar.

Veel later kwam daar ook nog eens bij dat ik begreep waar de tekst over ging. Het gaat over het pijnlijke afscheid tussen twee mensen wiens relatie het gewoon niet meer doet. De rek is er uit. De hoofdpersoon doet er alles aan om het nog te redden, om het hoofd boven water te houden, maar zonder resultaat.

Als ik je verliezen moet
wil ik kiezen hoe dat gaat
moet toch ook te doen zijn
zonder hulp en zonder haat
dus ga niet zitten drinken
en schrijf liever ook geen brief
ik wou het zo graag aardig doen
en niet zo agressief

Het mag alleen niet baten. Wanneer het einde van het nummer nadert, het nummer heeft opvallend genoeg geen refreinen, is het gewoon klaar. Ondanks alle pogingen er toch nog iets van te maken, is het echt over en uit.

een mens lijdt vaak het meeste
door het lijden wat hij vreest
dus jij help mij en ik help jouw
want het is zo leuk geweest
ik wil alleen omzeilen dat verdriet
van extra pijn
met liefde scheiden is niet gek
dat moet toch mogelijk zijn

Van dat laatste couplet, daar ben ik altijd een beetje stil van. Keer op keer. Het is van een zeldzame poëtische schoonheid die je zelden ziet.  Paul de Leeuw verdient veel meer credit voor zijn muziek dan dat hij krijgt. En voor alles wat hij doet trouwens. Bij deze.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.