In 1961 richtte de toen 14 jarige Hans Vermeulen met 4 vrienden de Sandy Coast Skiffle Group op. Hij wilde graag dat zijn broer Jan de gitarist van de band werd, maar die had één voorwaarde: géén skiffle.

Na vele net niet hit-plaatjes kwam in het voorjaar van ‘68 hun eerste succes met I See Your Face Again. Rond die tijd en vanwege verandering in de muziekscene veranderde Sandy Coast haar stijl van beat naar psychedelische rock. Het album From The Workshop was experimenteler met funkinvloeden en werd zowel een commercieel als artistiek een succes. Het door Jan Vermeulen gecomponeerde nummer Capital Punishment (Death By Hanging) wist net niet de Top 10 te bereiken. Het lied gaat over de laatste gedachten van de ter dood veroordeelde.

Hans Vermeulen had stemproblemen ten tijde van de opname vanwege een opgelopen koudje, maar zijn schorheid geeft juist iets extra’s aan het lied net zoals de tempowisselingen. Op een gegeven moment lijkt het alsof het repeterende pianoloopje van A Day In The Life (Beatles) gebruikt is om dan overstemd te worden door een orgel.

Now it’s just four minutes left to death
My whole life passes, I can’t forget.

The hangman, oh how can he smile
And kill me in a little while
He ties my hands down on my back
And hangs the cord around my neck.

Dit lied is zo anders dan wat Sandy Coast daarvoor en daarna maakte, en het behoort tot het mooiste van vaderlandse bodem.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.