Kent u ze nog? Beep Beep Love, Rock & Roll, Hey Girl en Disco Really Made It. Eind ‘jaren zeventig’ konden hele volksstammen de tekst meebrullen en was er sprake van Gruppomania.

Het is weinigen gegeven om liedjes met humor, zelfspot en maatschappijkritische overpeinzingen te maken, en tegelijkertijd serieus goede muziek te maken. Frank Zappa was een meester hierin, en het is daarom niet toevallig, dat ook zanger/gitarist Hans Vandenburg zijn hersenroerselen hoogst kan waarderen. Luister maar eens naar Superman op het album 10 Mistakes met een interpretatie van Zappa’s Take Your Clothes Off When You Dance, Dierenpark’s Hoe je psychiater speld (Peaches En Regalia) of zijn optreden op Zappanale (1997) als The Rubbers of Prevention. Hier haalt Abraham Hans de mosterd en tekstuele inspiratie voor (een deel van) zijn geweldige liedjes.

In 2000 zag het Married With Singles het licht; een verzamelaar met alle singles inclusief niet op album verschenen B-kantjes én twee nieuwe waaronder I Don’t Think So met de Bombita’s, die eerder bij Herman Brood de (achtergrond) vocalen verzorgden. Hierop steekt hij de draak met zijn eigen carrière en vele come-backs.

Don’t wanna be a rich man
Don’t wanna be the vocal on this track
Don’t wanna live in Holland
Don’t wanna make my 21st come-back

And it’s a Hit?!?
I Don’Think So
Better believin’ it

Veel oude knakkers en rakkers maken nog steeds kwalitatief uitstekende muziek: luister maar eens naar Vandenburg’s Dig It Yourself. Maar Hilversum en de Sky-radio’s van deze tijd hebben bepaald dat uitsluitend eendagsvliegen (en veelal éénheidsworsten) 24/7 gedraaid worden en de lijsten bepalen. Niet geheel onterecht stipt de Gruppo-voorman daarom de onmogelijkheid van een hit aan. De clip speelt hier ook op in: Gruppo Sporitvo zit klaar voor een persconferentie ter promotie van de nieuwe single en hélémaal niemand komt opdagen (behalve de schoonmaker).
Zijn er nog vragen?

Do you get the picture?
Or do you get the creeps?

De dagen van Gruppomania liggen lang achter ons, maar de immer cynische maar toch positieve Vandenburg weet van geen ophouden. Gruppo Sportivo bestaat (af en aan) inmiddels 40 jaar, en het ziet er naar uit dat (eind van dit jaar) dit heugelijke feit wordt gevierd met de heruitgave van Back To 78.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

2 comments

  1. dirk, sinds eind 2013 niet meer. laatste optreden in het patronaat dec. 2013, waar een film op dvd van komt ‘last seen alive…’. gruppo sportivo is nu een studio only band, hun beste en meest verkochte lp ‘back to 78’ komt eind dec. 2016 opnieuw uit op rood vinyl plus 7 songs live in ‘so what’, gouda, als download. 2 daarvan zijn nooit op plaat gezet. meer nieuws enz. op http://www.grupposportivo.com of op hun facebook pagina grupposportivoofficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.