Voor nieuwe Nederlandse muzikale talenten is het vaak voor de hand liggend om in het Engels te gaan zingen. Het is immers de taa,l die je eventuele internationale carrière kan helpen. Die zeepbel kun je als beginnend artiest net zo goed gelijk resoluut doorprikken, want de kans dat dit gaat gebeuren is nihil. Dat internationale succes gaat er gewoon niet komen.

Toch neemt vrijwel niemand de stap om gewoon lekker in eigen taal te gaan zingen. Hierbij moet ik nuanceren dat ik het hier voor het gemak slechts over de categorie popmuziek heb. Waarom zou je het niet doen? Het is in ieder geval behoorlijk onderscheidend ten opzichte van al die eenheidsmeuk genaamd The Voice/Idols/Holland’s Got Talent/etc.

Nicole Bus is geweldig. In meerdere opzichten ‘that’ is. In 2010 won ze de Grote Prijs van Nederland. Volgens de jury mede vanwege haar ‘Overdonderende, positieve en krachtige podium uitstraling’. Een grote toekomst werd voorspeld. Vanaf die periode bleef ze doorgaan met het schrijven van haar eigen muziek, iets dat ze al vanaf haar elfde doet.

Ze maakte uiteindelijk een stap die ik met alle mogelijke middelen toejuich. Ze besloot in het Nederlands te gaan zingen. En dat terwijl ze ondertussen ook nog op het conservatorium studeert. Hartjes.

In mei kwam haar eerste Nederlandstalige EP uit. En die is zo fijn. Het is oprecht jammer dat er maar 6 nummers op te vinden zijn. Het smaakt echter naar meer. De EP is een soort smakelijke aperitief vlak voor een groot feestmaal. Ik ben zo benieuwd naar meer.

Het nummer Zonnestralen springt er gelijk uit. Het is van een vrolijkheid waar je haast hyper van wordt. Wat een ontzettend fijn nummer, en wat ontzettend prettig dat Nicole gewoon lekker in het Nederlands zingt. Want zeg nou eerlijk, als je dit hoort, dan is het toch belachelijk dat er niet meer volgen?

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.