De band is opgericht in 1974, maar pas met de komst van zangeres Tineke Schoemaker een jaar later krijgen ze meer bekendheid. Barrelhouse‘s derde album, Hard To Cover, wordt live opgenomen in de Melkweg en laat de kracht zien van de groep. Een optreden op het North Sea Jazz Festival in 1979 is het gevolg. Tot 1987 worden nog 6 albums uitgebracht (waaronder één met bluesgigant Albert Collins), waarna de groep zichzelf opheft wegens tegenvallende verkoopresultaten en teruglopende belangstelling voor de concerten.

Ergens in 1993 vanwege een geslaagde sessie-avond neemt Schoemaker het initiatief tot de heroprichting van de groep. Na enkele geslaagde albums komt in 1997 hun pièce de résistance, Time Frames. Niet in de laatste plaats door de samenwerking met The Five Blind Boys Of Alabama. Het openingsnummer van eigen hand, The Train, geeft de luisteraar het gevoel alsof men daadwerkelijk in een rijtuig aanwezig is wanneer deze langzaam van het station vertrekt en vaart meerdert. Er staan ook meerdere bluesklassiekers op, maar het meest opvallend is de cover van Skip James‘ klassieker Hard Time Killing Floor. Drie boventoonzangers uit Mongolië, Altai Hangai, begeleiden zichzelf daarbij op authentieke oosterse instrumenten, terwijl Schoemaker ook een deel van de vocalen voor haar rekening neemt.

Altai Hangai werd ontdekt door multi-instrumentalist Jan Willem Sligting in het Vondelpark. Deze wereldblues en het keelzingen maakt zo’n indruk, dat Barrelhouse en Altai Hangai besluiten Hard Time Killing Floor op te nemen. Tegelijkertijd werd er een opname gemaakt voor Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske. Later dat jaar werd er een bijzonder optreden gegeven op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Een unieke combinatie van blues en wereldmuziek, die deze klassieker een heel ander en eigen geluid geeft.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.