Of je nu iets had gekookt wat niet helemaal in de smaak viel of weer eens een experimenteel gedicht in elkaar had gefröbeld dat zijn tijd te ver vooruit was, op mijn studentengang was begin jaren negentig veelvuldig deze kreet te horen:

Daar ben je druk mee geweest zeker hè?

De kwalificatie ‘leuk’ werd in die jaren bovendien steevast aangevuld met ‘Aardig, helemaal niet slecht.’
Je kunt tegen de maker van iets zeggen dat hij het vast goed bedoeld heeft, dat het helemaal bij hem past of dat het met wat oefening best wat kan worden, maar er zijn nauwelijks vernietigendere woorden denkbaar dan ‘Druk mee geweest?’ Uit te schreeuwen op z’n Bob Fosko’s.

De Raggende Manne waren veel te goed om ze als gimmick-act af te doen. Niet alleen was het een volkomen uniek stel schreeuwers die je bij iedere plaat weer wisten te verrassen, het zijn ook nog eens bijzonder verdienstelijke muzikanten.
Het ging pas fout toen ze een paar jaar geleden het onzalige idee opvatten om hun oude werk te voorzien van klassieke arrangementen. Dat klonk als een subsidie op zoek naar een bestemming. Leuk? Typisch gevalletje ‘Druk mee geweest? Moeite gekost? Tjongejonge.’

Doe mij maar ouderwets ragge.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.