Het is niet abnormaal, dat langzamerhand de muzikale grootheden uit de jaren zeventig hun laatste adem uitblazen, maar waarom de natuur een handje helpen door een pistool op het hoofd te zetten en de trekker over te halen? Nu was er in 2010 een gevaarlijke poliep in de dikke darm gevonden, maar was een uitzaaiing de reden en wilde hij de laatste (en pijnlijke) rit niet meemaken? Ik kan daar begrip voor opbrengen, want – en dat is mijn persoonlijke mening – de mens dient zelfbeschikkingsrecht te hebben en niet door wetgeving of een religieus geloof hierin belemmerd te worden. Nederland is hierin (gelukkig) een vrijstaat in vergelijk met de Zuidelijke Europese landen en met name de V.S.

Ondergewaardeerde Liedjes heeft vorig jaar de opmaat van Keith Emerson via de V.I.P.’s naar The Nice hier beschreven. Bij The Nice is hij begonnen met het bespelen van de moog-synthesizer, maar het echte succes was natuurlijk met Emerson, Lake & Palmer. Eén van de meest populaire en succesvolle progressieve rockbands uit de jaren zeventig, en een echte elpee-band. In navolging van onze vaderlandse Ekseption ‘vertaalde’ ELP veel klassieke muziek in rock, maar hun succesvolste singles (Lucky Man en From the Beginning) waren juist ballads. In 1971 kwam het live album Pictures At An Exhibition uit op basis van het klassieke werk van Modest Mussorgsky. Een fantastisch album en een graag geziene plaat tijdens muziekles op de middelbare school. De leraar kon over klassieke muziek oreren en de leerlingen luisterden naar rock. De elpee staat ook in mijn platenkast.

Emerson heeft – naast het voortdurende werk met ELP – een handvol solo-albums gemaakt en muziek geschreven voor acht films. Hij heeft slechts één single uitgebracht: Honky Tonk Train Blues (1976). Tussen al het progressieve geweld werd hier zijn gigantische talent nogmaals op de voorgrond gezet door terug te gaan naar zijn roots. Het is een boogie-woogie en een adaptie van Meade ‘Lux’ Lewis‘ succes tijdens het interbellum. De clip is een live-uitvoering met jazz-gigant Oscar Peterson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.