James Boyd Greenspoon is vandaag op 67-jarige leeftijd overleden (rechts op de foto).

Nooit van gehoord? Ik kan het me voorstellen, want Jimmy is met name voor de oudere jongeren (en dan nog georiënteerd op de V.S.) een begrip, dus waarom toch aandacht?

De man was ongelofelijk veelzijdig. Hij zong en bespeelde de piano en keyboard, en heeft samengewerkt (in de studio of op het podium) met onder andere Linda Ronstadt, Eric Clapton, Jimi Hendrix, America, The Beach Boys, Beck, RedboneNils Lofgren, Lowell George (Little Feat), Donovan, Stephen Stills, Jeff Beck en Leon Russell. Geen lullig rijtje artiesten.

Tevens componeerde hij filmmuziek voor Hellboy, Watchmen, Field of Dreams, Predator en Die Hard. Er zijn minder succesvolle films te bedenken.

Maar zijn belangrijkste wapenfeit is zijn jarenlange bijdrage aan de Amerikaanse groep, Three Dog Night. Zij waren tussen 1969 en 1975 verantwoordelijk voor 21 Top 40 hits, waarvan er drie de hoogste positie wisten te behalen en negen de Top 10. OK, ze waren niet vies van een covertje, maar in de jaren zeventig werd elke potentiële hit uit Amerika direct door een nationale artiest in Europa opnieuw ingezongen (en omgekeerd). Geen nieuws onder de zon, dus.
Behalve een korte periode eind jaren zeventig is Jimmy altijd lid geweest van deze rockband.

In 1971 namen ze Never Been To Spain op; het origineel was van Hoyt Axton, die ook hun nummer 1 hit Joy To The World zou schrijven. De tekst beschrijft een verhaal van plaatsen nooit bezocht, maar die een bepaalde bekendheid hebben vanwege muziek. In het laatste strofe zingt Three Dog Night, dat ze ‘Never Been To Heaven‘. We zullen gemakshalve maar aannemen, dat deze wens voor Greenspoon inmiddels vervuld is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.