Na het succes van debuutalbum Ten in 1991 was het maar de vraag of Pearl Jam de torenhoge verwachtingen ooit nog kon waarmaken. Alive en Jeremy waren grote hits, Black groeide uit tot fan-favourite en Ten wordt nog steeds gezien als een van de beste albums aller tijden.

Toch is ook opvolger Vs. uit 1993 een topalbum, dat draait om pure muziek. Zo wilde de band geen videoclips maken voor de singles. Geen van de nummers werd dan ook een hit à la Alive. Toch werd het album goed verkocht en waren de recensies positief over het tweede Pearl Jam-album, dat zich kenmerkt door een wat ruiger en harder geluid dan het debuutalbum.

Eén van de beste nummers op de plaat is Dissident, de vierde single van het album. In de Top 40 was een zestiende plaats de hoogste notering, maar helaas is Dissident niet in het collectieve geheugen blijven hangen. Het gebrek aan promotie van de Vs.-singles is een logische reden daarvoor, net als het feit dat alle nummers van het album worden overschaduwd door de hits van Ten.

In het boek Pearl Jam – The Illustrated Story van Allan Jones uit 1995 legde zanger Eddie Vedder de betekenis van het nummer uit: ‘In Dissident gaat het over een vrouw die een man in haar huis laat die wordt gezocht door de autoriteiten om politieke reden. Hij is op de vlucht, zij biedt hem onderdak. Ze kan de verantwoordelijkheid echter niet meer aan en geeft hem aan. Ze moet met een schuldgevoel leven.’

Een jaar eerder kwam Vedder echter met een andere lezing. Tijdens een concert in 1994 vertelde hij dat de ‘holy no’ in het eerste couplet refereert aan onvrijwillige seks. Volgens hem betekent het nee van vrouwen altijd nee en moeten mannen dat ten alle tijden respecteren. Zo past het nummer in de week waarop Internationale Vrouwendag plaatsvond. Maar volgens deze interpretatie is Dissident elke dag, elke week, elke maand en elk jaar nog steeds actueel en relevant. Niet maar één dag in het jaar.

One comment

  1. Dissident zal voor mij voor altijd bekend blijven omdat de CDingle in 3 smaken uitkwam, en als je ze alle 3 had, had je een (bijna) compleet liveconcert.

    Bijna compleet omdat de covers die ze livespeelden (was het in de Omni in Atlanta ? ik ben te lui om het op te zoeken) niet op de cds stonden.

    Het bleek uiteindelijk het begin te zijn van een hele, hele lange reeks officiele live concerten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.