In de nazomer van 1976 kreeg ik weer eens een tiental singletjes uit de V.S. in het bezit. Van tijd tot tijd pakte ik de Billboard en streepte onbekende groepen en liedjes aan. Het was tenslotte de tijd dat een Amerikaanse hit soms maanden over de overtocht deed, voordat het door de Nederlandse radio opgepikt zou kunnen worden. Ik heb door de jaren heen vele plaatjes verzameld, die tot de dag van vandaag in Nederland onbekend zijn (voor in ieder geval het grote publiek).

Eén van die singletjes uit de U.S.A. was van de groep Brick uit Atlanta; een combinatie van twee bands. De éné speelde disco en de andere jazz. Opgericht in 1972, maar pas in 1976 kwam hun eerste 45-toerenplaat (zonder succes) uit. In hetzelfde jaar veranderde ze van platenlabel en kwamen met een geheel nieuw geluid op de nationale radio. Deze single was (net zoals de band) een samenvoeging van Disco en Jazz: Dazz.

Een werkelijk fantastische plaat met ritmewisselingen, waarbij het ongelofelijk moeilijk is niet met de maat mee te bewegen op de disco, funk en jazz. Het lied is later zwaar gesampled door hip-hop artiesten als MC Lyte, Ice Cube, Dana Dane en Snoop Dogg.

Had ik al gezegd dat het een knoeper van een hit werd? Natuurlijk niet in Europa, want dan kon het label ondergewaardeerd er niet aan geplakt worden. Een jaar later deden ze het bovendien nog eens dunnetjes over met Dusic…..yep: Disco Music. Maar dan met een twist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.