In 1991 brak Nirvana door met haar tweede album, Nevermind. Deze plaat is vooral bekend van de megahit Smells Like Teen Spirit. Ook Come As You Are en Lithium waren succesvol als single. De rest van het album, waaronder Drain You, is echter niet bekend bij de meeste mensen.

Drain You is een atypisch Nirvana-nummer. In het geval van onder andere Smells Like Teen Spirit, Lithium, In Bloom en Heart-Shaped Box is er sprake van harde, stevige refreinen, afgewisseld door rustige coupletten. Bij Drain You is het juist tegenovergesteld: stevige coupletten en een rustig refrein. Een leuk detail is overigens het gebruik van een rubberen badeendje voor geluiden in het midden van het nummer.

Net als bij meerdere Nirvana-nummers zijn er meerdere interpretaties mogelijk. Een rondje googelen levert onder andere resultaten op over seks en het gebruik van heroïne, de drug die zanger Kurt Cobain gebruikte om maagklachten te onderdrukken. Waarschijnlijker is echter dat het over Cobain’s ex-vriendin Tobi Vail. “It is now my duty to completely drain you”, een regel uit het nummer, zou een citaat van Vail zijn dat beschreef hoeveel macht ze over de Nirvana-frontman had. Dit blijkt uit het boek Nirvana: the Complete Guide to their Music van James Hector en Mark Paytress.

Drain You mag dan wel de B-kant van de single van Smells Like Teen Spirit zijn, maar toch heeft het nooit de bekendheid van de A-kant gekregen. Dat is niet onlogisch, een B-kantje en albumtrack krijgt nou eenmaal niet de hitnotering en de airplay op de radio die de A-kant van een single wél krijgt. Toch kreeg het nummer in Nederland enige bekendheid door live-optredens in Rotterdam en Amsterdam. Degenen die daarbij waren, mochten zich gelukkig prijzen dat Drain You een favoriet live-nummer van Cobain was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.