In 2003 brak Evanescence door met het album Fallen, met daarop grote hits als Bring Me To Life en My Immortal. Bij het grote publiek zijn deze nummers bekend, maar er staan nog meer pareltjes op die zeker niet onderdoen van de hits. Eén daarvan is Imaginary.

Het nummer bestond echter al voordat de Amerikaanse metalband haar meest succesvolle album maakte. Evanescence verkocht als beginnend bandje het album Origin tijdens concerten, waar onder andere eerste versies van Fallen-nummers My ImmortalWhisper en ook Imaginary op te vinden zijn. Imaginary stond hier nog in de kinderschoenen, de eerste versie is rustiger en grotendeels akoestisch, terwijl het uiteindelijke nummer de Evanescence-sound heeft die we nu kennen.

Imaginary beschrijft de kamer van Amy Lee, een plaats waar ze kan ontsnappen aan de duistere echte wereld en aan persoonlijke problemen. Maar als ’s ochtends de wekker gaat, wordt ze uit haar droomwereld gerukt en komt ze terug in de harde werkelijkheid, met alle persoonlijke problemen en wereldproblematiek van dien. De pure emotie in de stem van Lee brengt het escapisme zeer sterk over.

Don’t say I’m out of touch
With this rampant chaos, your reality
I know well what lies beyond my sleeping refuge
The nightmare I built my own world to escape

Waarom is Imaginary nooit een hit geworden? Het antwoord ligt erg voor de hand: net als veel ondergewaardeerde topnummers is het nooit op single uitgebracht. Het heeft de hitlijsten dus nooit gehaald en wordt ook niet op de radio gedraaid. Dat had echter anders kunnen zijn: Lee wilde Imaginary als vierde single van Fallen uitbrengen. Uiteindelijk koos de band voor Everybody’s Fool.

Toch geniet Imaginary nummer enige bekendheid in Nederland. In 2003 stond Evanescence op Pinkpop, waar een sterke, emotionele live-versie ten gehore werd gebracht. Degenen die daarbij waren, kregen de kans om te genieten van een kunststukje vol pure emotie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.