Even voorstellen?
Dan Penn is voornamelijk componist en verantwoordelijk voor vele klassiekers, zoals het door tientallen artiesten uitgebrachte The Dark End Of The Street, Aretha Franklin’s Do Right Woman – Do Right Man, The Letter van (onder andere) de Box Tops en James & Bobby Purify’s I’m Your Puppet.
Organist Spooner Oldham heeft met grootheden als Bob Dylan, Willy DeVille, Joe Cocker, Jackson Browne, Bob Seger, J.J. Cale, Frank Black en Neil Young op het podium gestaan.
Samen hebben ze hits gecomponeerd als Cry Like A Baby, Sweet Inspiration, Time I Took A Holiday, Out Of Left Field en A Woman Left Lonely. De laatste werd voor het eerst uitgebracht op Pearl; het epische en laatste (posthume) album van Janis Joplin. Een lied met een rustig intro, maar dat gaandeweg een soulvolle diepte krijgt, doordat Joplin het maximale uit haar strot weet te trekken.

Er zijn meerdere covers van dit nummer gemaakt door onder andere Rita Coolidge, Charlie Rich, Scott Walker, Irma Thomas en Elvis Costello.

In 1998 toerden Penn en Oldham in een ‘package deal’ met Nick Lowe door Engeland en Ierland, waar ze uitsluitend door hen gecomponeerde liedjes ten gehore brachten. Oldham legde een lekkere soulbasis op zijn piano en Penn vulde het aan met zijn gevoelige gitaarspel en gouden stem. Het duo speelde gospelachtige country-soul pareltjes; een intieme opname van twee onbekende soulgiganten.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.