Neville Livingston, Nesta Robert Marley en Peter McIntosh wilden een harmony-groep worden, maar dankzij de hulp en begeleiding van ene Joe Higgs leerden ze hun stemmen op elkaar af te stemmen. Veel belangrijker was het feit dat Higgs Nesta de gitaar leerde te bespelen met als gevolg een nummer 1-hit in 1964, dat tevens de start van zijn carrière als componist was.

Simmer Down was de allereerste (ska)single van het trio met de assistentie van The Skatalites en verkocht circa 70.000 exemplaren. Het lied was een dringend verzoek aan het adres van de zogenaamde Rude Boys; een ghettobende die de straten van Kingston met geweld en misdaad onveilig maakte. Een boodschap in een lied meegeven was in die tijd iets nieuws, en het feit dat Bunny, Bob en Peter zelf ook in Trenchtown woonden maakte indruk. Bob had zelfs een straatnaam:  Tuff Gong

Eind 1965 kwam een album The Wailing Wailers uit; een compilatie van de meest succesvolle singles vanaf 1962. Tot en met 1969 zouden The Wailers nog vele plaatjes uitbrengen tot in 1970 de elpee Soul Rebels het licht zag en het eerste album werd, dat buiten Jamaica uitgebracht werd. De opvolger Soul Revolution was de opmaat voor hun doorbraak.

De rest is (reggae) geschiedenis.


Life is one big road with lots of signs.
So when you riding through the ruts, don’t complicate your mind.
Flee from hate, mischief and jealousy.
Don’t bury your thoughts, put your vision to reality.
Wake Up and Live!

Bob Marley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.