Wolfgang Niedecken zong het met BAP in 1982 en bracht het tot een bescheiden hitje, maar in 2016 is nummer actueler dan ooit: Kristallnaach. Gezongen in Keuls dialect, ook voor ons Nederlanders met een beetje goede wil goed te verstaan. Keulen, Köln, de stad waar het op oudejaarsavond vreselijk uit de hand is gelopen, met aanrandingen, diefstal en zelfs verkrachting. Koren op de molen van de haatzaaiers, de schreeuwers. Niet alleen in Duitsland, maar binnen de gehele EU, die al langere tijd worstelt met de vluchtelingenstroom. Eén van de slachtoffers is de nuance. Je moet er faliekant tegen  zijn of je mag geen enkele twijfel hebben.

Waren het in het Duistland van 1938 de Joden, die overal de schuld van kregen; begin jaren ’80 lag het aan de gastarbeiders en nu zijn vooral de Syriërs – maar eigenlijk alle moslims – de boosdoeners. De vluchtelingen, het mannelijk echelon teruggebracht tot ‘testosteronbommen’, springen op toevallig passerende minderjarige dochters en pikken onze huizen en banen in. Een aantal dronken mafkezen in Keulen bevestigt dit en roept zo verdere ellende af over hen, die in doodsangst huis en haard verlaten hebben om hun eigen leven en dat van hun gezin te redden, gek geworden van alle partijen die hun land en cultuur verwoesten.

Laten we de waarschuwing van BAP niet vergeten. Roep elkaar niet volmondig na, al was het maar om de discussie te vermijden. Ook dat is vluchtgedrag. Blijf in gesprek.  Als één liedje op dit moment een herwaardering verdient…

Doch die alles, was anders ist, stört,
die mit dem Strom schwimmen, wie es sich gehört,
für die Schwule Verbrecher sind,
Ausländer Aussatz sind,
brauchen wer, der sie verführt.

Maar zij die zich storen aan hen die anders zijn,
Die met de stroom meezwemmen, zoals het hoort,
Voor wie homo’s criminelen zijn,
En buitenlanders paria’s zijn,
Hebben iemand nodig die hen in vervoering brengt.

Wolfgang Niedecken zong het met Bap in 1982. De geschiedenis herhaalt zich. We staan erbij, kijken ernaar of steken ons hoofd in het zand. We zouden toch beter moeten weten.

2 comments

  1. Onzin. Was het toen, is het nu. Niemand valt buitenlanders op de schaal lastig van de Duitse Jodenvervolging. Ondertussen houden Amerikanen al weken een Kristallnacht tegen zichzelf waarbij ze uit naam van het anti-racisme de ruiten inslaan van onschuldige mensen die net zoals zij tegen racisme zijn. Anti-racisme is nu het excuus om je buur te haten.

    Prachtig nummer, daar niet van. Maar het streed een strijd die al gestreden is

  2. Wat een totaal niet op feiten gebaseerd commentaar zeg. “Het streed een strijd die al gestreden is”. Ja, racisme en antisemitisme is de wereld uit…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.