Mayer Hawthorne was in zijn jonge jaren een DJ en maakte re-mixen van met name oude soul; zijn voorbeelden waren onder andere Isaac Hayes, Barry White en Smokey Robinson. Om gezeur over muziekrechten te voorkomen zong hij de vocalen en speelde de instrumenten. Dit deed hij dermate goed, dat de manager van het Stones Throw-label in eerste instantie veronderstelde dat de demo’s remixen waren van obscure oude soul platen. Zijn single Just Ain’t Gonna Work Out had alle kwaliteiten van een verloren, maar alsnog ontdekt Al Green-lied.

Zijn debuutalbum A Strange Arrangement staat vol van souljuweeltjes, waarvan de luisteraar de indruk heeft dat ze uit de Motown of Stax-stal zouden kunnen komen. Of van de hand van Curtis Mayfield. Desalniettemin was het verkoopresultaat bijzonder matig. De opvolger How Do You Do deed het weliswaar aanzienlijk beter, maar Where Does This Door Go bivakkeerde slechts 8 weken in de R&B-lijst ondanks prima beoordelingen door de critici. Eén stelde zelfs dat hij de ‘missing link’ was tussen de gladde soulrevival van Adele en R. Kelly en de oude soul, en dat hij muziek maakt dat tegenwoordig volledig ontbreekt op de populaire radio. Het kan niet aan de begeleidende clips liggen, want dat zijn schitterende korte filmpjes waarvoor kosten nog moeite gespaard zijn. Hawthorne is soul met de hoofdletter ‘S’.
Pas na een webcast optreden bij Live From Daryl (Hall)’s House (juli 2013) kreeg hij een bredere waardering.

Er is één single die wel aan de verwachtingen voldeed en zelfs een #2 positie in de alternatieve lijst wist te bereiken: The Walk. Een cynisch lied over eerste indrukken en aantrekkingskracht der sexen op (natuurlijk) een heerlijk soulritme. Hij weet dat dit liefje niet de juiste voor hem is, maar afscheid nemen is moeilijk.

Baby, what you’re doing now
You’re pissin’ me off
But your hair is so luxurious and your lips are so soft
Anyway you slice it uh, you’re doing me wrong
But I love the way you walk now
And your legs are so long

From the moment that I met you
I thought you were fine, so fine
But your shitty fuckin’ attitude
Has got me changing my mind
Everybody tells me, I need to let go, I know
But your cocoa butter skin now has got me beggin’ for more

In de clip besluiten de twee geliefden op aparte wijze een afscheid te forceren in de stijl van de film Mr. & Mrs. Smith.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.