Er zijn een hoop nummers die nooit op single zijn uitgekomen, maar absolute favorieten van de fans van een band of artiest zijn. Black van Pearl Jam is op deze manier een klassieker geworden. Helaas zijn er ook pareltjes die onder de echte fans geliefd zijn, maar door het grote publiek onontdekt zijn gebleven. Eén daarvan is The March Of The Black Queen van Queen.

Bij deze band denken velen aan uitgekauwde hits. Wie iets verder kijkt dan dat, ziet echter prachtige muziek, waarvan een deel onontdekt is gebleven. Queen brak pas echt internationaal door met het album A Night At The Opera, waar onder andere Bohemian Rhapsody, Love Of My Life en You’re My Best Friend op staan.

Maar ook daarvoor timmerde de Britse band al aan de weg. Na het debuutalbum Queen in 1973 kwam een jaar later Queen II uit. De witte kant bestaat vooral uit emotionele nummers die gitarist Brian May schreef, terwijl op de zwarte kant fantasierijke nummers staan die door Freddie Mercury geschreven zijn. Het laatste nummer van het album, Seven Seas Of Rhye, haalde de tiende plaats in de Engelse UK Singles Chart en was het eerste commerciële succes van de band.

Maar zelfs dat nummer is in Nederland vrij onbekend, laat staan The March Of The Black Queen, voor veel fans het absolute hoogtepunt van dit album. Sommigen vinden het zelfs beter dan Bohemian Rhapsody, een nummer waarmee The March opvallende gelijkenissen vertoont. Beiden zijn onconventionele nummers van ongeveer zes minuten, hebben geen refrein en bestaan uit zowel ballad- als hardrockgedeeltes. Ook is de afbeelding met de gezichten van de bandleden uit de clip van BoRhap de albumhoes van Queen II. Het onontdekte pareltje lijkt dan ook een blauwdruk te zijn geweest voor de tophit.

Dat The March Of The Black Queen nooit een hit is geworden, is vrij simpel te verklaren. Het grote publiek ontdekte Queen pas een jaar na het album waar het nummer op staat en luistert alleen naar de hits van de band. Ook is het nummer nooit volledig live gespeeld, een andere overeenkomst met de Top 2000-classic, waarvan het operagedeelte live altijd begeleid wordt met een video. De onbekende voorganger is in zijn geheel nooit tijdens optredens ten gehore gebracht, omdat het te gecompliceerd was. Slechts een klein deel aan het einde van het nummer werd tijdens optredens af en toe aangehaald in een medley. Hierdoor is het bereik van dit nummer helaas beperkt gebleven tot slechts de echte Queenfans. Laten we er daarom aan het einde van het jaar voor zorgen dat we naast (hopelijk) de Top 2000 ook de Snob 2000 afsluiten met Queen.

One comment

  1. Helemaal mee eens dit album ontdekte ik in 1974 en is 1 van mijn meest favoriete Queen album met als absolute hoogtepunt March of the black Queen, vraag mij nog steeds af of er in dit nummer geen eerste verwijzingen zitten naar zijn geaardheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.