Hét Oudejaarslied is natuurlijk Auld Lang Syne, dat met name in de Engelstalige landen traditioneel bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gezongen wordt. De tekst verwijst naar de herinneringen aan oude tijden, waaraan men gezamenlijk terugdenkt onder het genot van een (of meerdere) alcoholische versnapering(en).

And there’s a hand my trusty friend!
And give me a hand o’ thine!
And we’ll take a right good-will draught,
for auld lang syne.

For auld lang syne, my dear,
for auld lang syne,
we’ll take a cup of kindness yet,
for auld lang syne.

Maar waarom zijn er zo ongelofelijk veel Kerstliedjes, maar slechts een handvol Oudejaarsliedjes? Denk eens hard na en noem er vijf. Wedden dat het na ABBA met Happy New Year al moeilijk wordt? Er zijn simpelweg weinig liedjes voor deze gelegenheid geschreven!

In 1947 componeerde Frank Loesser What Are You Doing New Year’s Eve en sindsdien is het door talloze zangers en zangeressen gezongen, waaronder de Carpenters, Harry Connick Jr. en Rod Stewart met een fantastische remake (2012) in een duet met Ella Fitzgerald.

In 1977 kwam Barry Manilow met It’s Just Another New Year’s Eve. Het melancholieke, maar toch hoopvolle lied is gebaseerd op een melodie van J.S. Bach. Het was overigens de eerste single sinds zijn debuut, die de Top 10 niet haalde!

Een onbekende en in mijn oren een zwaar onderschatte singer-songwriter is Dan Fogelberg. Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn schitterende Longer en de single Nether Lands. Fogelberg heeft buiten de Amerikaanse staatsgrenzen eigenlijk geen succes gehad; wellicht dat zijn falsetto stem hiertoe bijgedragen heeft.

Echter, hij heeft met Same Old Lang Syne een oudejaarsavond-klassieker geschreven. Een autobiografische lied dat verhaalt over eenzaamheid en het weerzien van een jeugdliefde, waarbij beiden uiteindelijk hun onvrede niet durven los te laten om gezamenlijk een nieuw begin te maken.

We drank a toast to innocence
We drank a toast to now
We tried to reach beyond the emptiness
But neither one knew how

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.