Pas twee dagen voor zijn dood kreeg de net 70-jarige Ian Kilmister te horen dat hij een zeer agressieve vorm van kanker had. Ironisch paste dit bij zijn rauwe levensstijl; hij ‘sliep’ met meer dan 1.200 vrouwen, zijn forse drank-, LSD en amfetaminegebruik, en zijn verzameling Nazi-memorabilia. De laatste jaren had hij last van een kwakkelende gezondheid, leed aan diabetes en moest zijn drankgebruik aanpassen (lees: wodka in plaats van whisky).

Lemmy heeft een indrukwekkende carrière in de rockmuziek; van (in den beginne) eenvoudige covers tot hardrock. Hij begon in 1965 als gitarist in de Rockin’ Vickers en ging na 4 jaar naar Sam Gopal; een psychedelische underground rockgroep, maar na een jaar sloot hij zich aan bij Hawkwind. Hun eerste single (met Lemmy als zanger en gitarist) was meteen raak en een dijk van een hit. Het zou uiteindelijk ook de enige hit blijken te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=yao_T2adl14

De LP’s daar aantegen hadden uitstekende verkoopcijfers.
Tijdens een tournee door Canada werd Lemmy gearresteerd wegens (what else…) drugsbezit, maar kwam na 5 dagen brommen op een technische fout vrij. De overige bandleden ontsloegen hem en openden daarmee de weg voor zijn nieuwe band, Motörhead.

Met Motörhead heeft hij sindsdien wisselend commercieel succes gehad, maar ze hadden een trouwe schare fans en de concerten waren altijd tot de nok toe gevuld. De bekendste nummers zijn ongetwijfeld Ace Of Spades en Overkill.

Lemmy is een voorbeeld voor menige hardrock en heavy-metalband door onder andere zijn typische manier van zingen en – eufemistisch gezegd – stevige manier van musiceren.

https://www.youtube.com/watch?v=GlecTBevmzc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.