Ik stond niet achteraan toen ze werden uitgedeeld; hij is nogal aan de grote kant. Heel gevoelig ook, zodat er gênante situaties op de meest onverwachte momenten kunnen ontstaan. Midden in een warenhuis. Of in een restaurant, zodat ik mij snel moet terugtrekken. Ik zou natuurlijk de verantwoordelijke dame kunnen aanspreken, maar uit ervaring weet ik dat de begeleidende heren overtrokken reageren. Tegenwoordig, en enigszins recalcitrant, roep ik iemand van het bedienend personeel en vraag luidkeels om een ander tafeltje; het beïnvloedt tenslotte ook de smaakpapillen. Boze blikken, maar ik weiger nog langer in de slachtofferrol gedrukt te worden.

Wat is het probleem? Mijn neus is overgevoelig voor scherpe stoffen, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen, tabak en met name (overmatig) parfum. Overigens ook voor gebrekkige persoonlijke hygiëne, zodat ik dan graag enige afstand van de gesprekspartner bewaar. Het is niet gemakkelijk om de tegenpartij te vertellen dat zijn/haar adem een klein dier kan doden of de transpiratie-wolk het vergelijk met een bos zwetende uiten moeiteloos kan doorstaan. Subtiliteit wordt niet altijd begrepen, dus het aanbod van een pepermuntje is vaak een zinloze beleefdheid. En hoe ik iemand moet vertellen dat een deodorant en schoon hemd de persoonlijke aantrekkingskracht zienderogen zal verbeteren heb ik nog niet onder de knie.

Hebben die grote neusgaten ook nog voordelen? Jazeker, een neusje voor talent! Alphen aan den Rijn is de thuishaven van Mensergerjeniet (a.k.a. MEJN); een Nederlandstalige uptempo reggae en ska-band. Ze zijn geïnspireerd door de meester zelf, Bob Marley, ska-punkband Sublime en natuurlijk onze eigen Doe Maar.

De bezetting bestaat uit zanger en gitarist Roy, basgitarist Bas, gitarist Dirk en drummer Paul, die zichzelf omschrijft als een aards-luie student rechten met een licht ongezonde voorliefde voor bier en te hard rijden. Ten leste is er rots in de branding manager en geluidsman Maurice, die het zaakje in goede banen probeert te leiden en houden.

De liedjes gaan over vriendschap, liefde, verdriet en de dagelijkse bezigheden in het leven en worden ondersteund door heftige gitaarsolo’s, swingende drumbeats, luie basloopjes en scheurend koper. Ook de mondharp wordt niet geschuwd. De muziek klinkt als een mix van Doe Maar, Madness en Hans Dulfer. Heel dansbaar, maar tegelijkertijd opzwepend. En minstens zo belangrijk… origineel materiaal, want er zijn veel te veel Doe Maar (niet, dus) coverbandjes. Ze hebben jeugdige frisheid gekoppeld aan uitstekende muzikale kwaliteiten. Absolute topklasse! Sinds 2009 hebben ze een live CD en 2 EP’s genaamd Spelregels (met het fantastische ‘t Is Ook Nooit Goed) en Voor Elkaar uitgebracht. Momenteel repeteren ze voor een nieuwe release. Er zijn 8 liedjes opgenomen en ze werken aan de laatste vier, maar liggen helaas iets achter op schema vanwege hun dagelijkse beslommeringen.

De teksten worden geschreven door Roy. Liever Alleen gaat over een ex, waarbij de gedachte zonder haar beter af te zijn regelmatig bij hem opkwam. Die zal Roy geen bedankbriefje geschreven hebben toen het lied uit kwam. Een relatie beëindigen is één, maar wanneer blijkt dat je meer een blok aan zijn been was doet het toch even iets meer pijn. In haar vriendenkring  zal hij inmiddels wel een bijnaam hebben in plaats van een koosnaampje. Er is wel een trend te ontdekken, want op hun live-CD had Roy al een liedje opgedragen aan een andere ex. Ondergewaardeerde Liedjes beschermt haar bronnen en zal geen namen noemen.

Maar iedereen zal van tijd tot tijd wel eens liever alleen willen zijn…. (toch?)

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

One comment

  1. Onze neus weet wat. Die van mij is niet bijzonder groot, maar helaas wel gevoelig. Vooral bij tabak sla ik op hol. M’n balkon is dankzij m’n neus bijna verboden terrein, met dank aan m’n sigarenrokende buurman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.