Deze gastblog is van de hand van freelance journalist & tekstschrijver Johan Koning.

Stil In Mij. Mooi hoor, fijn rocknummer. Niets mis mee en vrijwel heel Nederland kan een deel meezingen. Meer Dan Een Ander. Prachtig. Een nummer dat, mede dankzij de inzet van Rob Stenders, veel mensen kan bekoren.

Ja, het eerste – titelloze – album van Van Dik Hout heb ik grijsgedraaid op mijn studentenkamertje. Ik ontdekte de band eigenlijk bij toeval, doordat Stil in Mij op de verzamelaar ‘Pop In Je Moerstaal’ stond. Daar wilde ik wel wat meer van horen; op naar de platenzaak dus. In de jaren ’90 deed je dat nog.

Ik heb er nog steeds geen spijt van; draai de CD nog steeds regelmatig in de auto.

Ik zag je lopen met de zon in je haar
God toen je langsliep en verdomme erna

De openingszinnen van in mijn ogen één van de mooiste ballads van de band. Herkenbaar. Toch? Je ziet een aantrekkelijk vrouws- (of mans-)persoon voorbij lopen, kijkt haar/hem lang na en denkt bij jezelf: die had ik best willen aanspreken. En meer.

In het liedje zelf gaat zanger Martin Buitenhuis blijkbaar achter de dame in kwestie aan, want niet veel later zingt hij:

Ik word wakker niet meer alleen.
je ligt naast me slaat je arm om me heen.

Je kunt er van alles bij verzinnen. En dat is het mooie van deze tekst. Dit is verre van van dik hout en planken; dit is juist het verhaal van een liefde die ontluikt als een blaadje aan een boom. Meer lente nog dan zomer, eigenlijk.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.