In de Top 2000 van Radio 2 is Boudewijn de Groot natuurlijk jaarlijks ruim vertegenwoordigd. Toch blijft er ook van hem genoeg over dat ondergewaardeerd is.

Ik leerde zijn muziek kennen omdat mijn ouders elpee’s van hem hadden. Die kwamen tijdens een verbouwing weer boven water en werden toen ook weer gedraaid. Tussen mijn 7de en mijn 10de kende ik bijna al zijn nummers uit mijn hoofd, terwijl het muziek van ver voor mijn tijd was. Toen er ook nog eens een concert – in Paradiso – op TV kwam was ik helemaal onder de indruk; van mijn verjaardagsgeld kocht ik een CD van hem. Mijn klasgenootjes luisterden allemaal naar de Spice Girls en de Backstreet Boys. Toen ‘cool’, want het waren de ‘jaren negentig’. Niemand in mijn klas kende Boudewijn de Groot. Hun ouders daarentegen wel, want die muziek kwam uit hun tijd.

Op die bewuste verzamel CD stond één nummer dat ik nog niet kende: ‘De Zwemmer’. Afkomstig van het wat ondergewaardeerde album ‘Van Een Afstand’ uit 1980. Met ‘Tip Van De Sluier’ stond hier één klassieker op. Het was toen een ‘comeback’ album en na een lange periode werkte hij ook weer samen met zijn vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh.

‘De Zwemmer’ was niet door Nijgh geschreven, maar door Ruud Engelander die eerder samen met Boudewijn zijn hit ‘Jimmy’ had geschreven. Het is eigenlijk een simpel verhaal over een zwemmer die over de Noordzee zwemt en alles achter zich laat. Alleen herinneringen zal hij voor altijd met zich meenemen. Als 9 jarig jongetje vond ik het prachtig, en ik zette dat nummer regelmatig op ‘repeat’.

Hij zwemt en denkt niet aan later
Hij heeft geen last van angst of aarzeling
Boven hem lucht, onder hem water
Een zwemmer is een enkeling

Nu ruim 17 jaar later en het nummer inmiddels 35 jaar oud is, klinkt het nog altijd fris en zorgeloos. Die zwemmer die weg zwemt van al zijn zorgen. En ik weer net zo zorgeloos is als een jongetje van 9 jaar.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

 

One comment

  1. Bijzonder dat je het fris en zorgeloos vindt. “Het koude water de verzekering / dat hij alles waarin hij geloofde / niet zonder reden door iets nieuws verving”. De Zwemmer is op weg naar zijn zelfgekozen dood. Luister nog maar eens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.