Voor mij is Gerard van Maasakkers toch wel dé Brabantse zanger bij uitstek (sorry Guus). Zodra je zijn hoofd ziet en die twinkeling in zijn ogen als hij zingt dan ben je weg. Of je nu iets met zijn muziek hebt of niet. En ook al is de man 66, hij kijkt gewoon jong. Gerard zingt al vanaf zijn eerste plaat in 1978 in het Brabants. Dat is echt zijn eigen taal en dat voel je in al zijn nummers.

Voor de Hollandse zomer kies ik ‘Hier heur ik thuis’ van zijn hand. Het nummer ken ik als tune van ‘Helvoirt’; een docu-serie van de KRO een aantal jaar geleden. Toch is het nummer niet speciaal voor deze serie geschreven (lees ik nu). ‘Hier heur ik thuis’ gaat ook niet specifiek over een bepaalde plek, je kunt er alle plaatsen bij denken. De plek waar je je thuis voelt, en waar je waarschijnlijk geboren bent.

De eerste zinnen zeggen veel:

Hier ken ik de weg, hier leerde ik lopen
vallen en opstaon en wijdter gaon
Hier kan ik verdwalen, mee ogen wijd open
en toch weer op huis aon gaon

En toch is het niet alleen sentiment, Gerard is ook reëel en heeft humor: “Hier ken ik de mensen, ik weet wat ze denken. Ze denken ” misschien” ook al zeggen ze “ja”.”

Herkenbaar toch? De versie hieronder is een live versie bij iemand in de tuin, slechts met gitaar. De enige versie op YouTube waar je die ogen in ziet. Luister en geniet met me mee.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.