Het begon allemaal medio ‘jaren negentig’. Mijn uit de kluiten gewassen puberzoon kwam de CD’s van Metallica, (de Amerikaanse) Graveyard Train en Guns n’ Roses ‘lenen’.  De erfenis van mijn deel van de opvoeding is dus headbangin’. Mea culpa! Op zijn beurt kwam hij met onder andere Rammstein, Volbeat, Godsmack en nog een paar andere Heidense bands die ik vrijwel uitsluitend mag draaien wanneer ik alleen in de auto ben (om te voorkomen dat mijn vrouw gillend wegrent).

Sinds enkele jaren YouTube ik wat af op zoek naar muziek en niet in de laatste plaats naar stevige rock. Niet alles is even goed, maar regelmatig kom ik bands tegen waar mijn mond van open valt. Kennis moet je delen, dus twee keer per jaar mix een CD met de nieuwste rock, metal en andere herrie voor mijn zoon, zodat hij deze in de auto kan draaien om vast in de stemming te komen voor het volgende concert.

Eén van de laatste mixen van DJ Tricky Dicky (ik, dus) begon met Heidevolk, een Nederlandstalige folk-Viking-metalband geïnspireerd door natuur, mythologie en folklore. Nu was de band voor mij een onbeschreven blad, maar tot mijn stomme verbazing treden ze al op sinds 2003 en zijn ze verantwoordelijk voor het Gelders volkslied. De huidige bandleden hebben kleurrijke namen als Vruchtbaert, Nachtbraeker, Vellenknotscher en Roodbeart. Na een zoektochtje bleken de heren met grote regelmaat over de hele wereld op te treden; Duitsland, Engeland, België, Roemenië, Italië, Zwitserland, Ierland tot aan Israël, Canada, U.S.A.. en Mexico toe! En dat allemaal in de Nederlandse taal; dat is nog eens een exportproduct!

Heidevolk heeft inmiddels zes CD’s uitgebracht. Hun laatste Velua is een sieraad en behoort tot het allerbeste in het genre. Op hun eerdere Uit Oude Grond (2010) staat het nummer Nehalennia; een inheemse godin uit de 2de en 3de eeuw, die door zeelui  en handelaren vereerd werd. Het gebruik van traditionele instrumenten geven het lied iets mystieks.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

2 comments

  1. Ha, ik ben een obscuremuziekkenner voor! Ik ken Heidevolk al zeker zes jaar!

    “Wodan heerst”, met zijn parallelle kwinten, is mijn favoriete liedje van deze band.

  2. Klinkt niet slecht, maar als je traditionele instrumenten wil hebben, luister dan ook eens naar In Extremo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.